[ X ]
Recomandările ANSA pentru agricultori: Remedii pentru nimicirea speciilor nocive de dăunători și boli
24 Martie

În decursul primelor două decade a lunii martie pe teritoriul republicii s-a semnalat vreme deosebit de caldă şi cu precipitaţii. Temperatura medie a aerului a constituit +6,2..+8,0ºC, iar temperatura maximă a aerului a urcat până la +19ºС. În aceste condiţii climatice a continuat ieşirea din hibernare şi dezvoltarea ulterioară a majorităţii speciilor nocive de dăunători şi boli, transmite CURENTUL.

La moment pe câmpurile de păioase de toamnă şi rapiţă, precum şi câmpurile destinate semănatului cu culturi prăşitoare se remarcă eclozarea şi hrănirea larvelor buhei de sol a grâului, ridicarea la suprafaţă a sârmarilor.

Prin urmare, înainte de a semăna aceste culturi, precum şi culturile legumicole din răsad şi seminţe, cartoful, materialul semincer trebuie tratat atât cu fungicide împotriva bolilor, cât şi cu insecticide, împotriva dăunătorilor de sol, care apar şi dăunează în perioada răsăririi plantelor.

La păioasele de toamnă în majoritatea raioanelor se semnalează hrănirea în masă a larvelor  gândacului ghebos, cu densitatea în unele focare peste pragul economic de dăunare (peste 2,0 ex/m²), care vor dăuna până la finele lunii aprilie şi împotriva cărora trebuie continuate tratamentele. Pe unele suprafeţe continuă dezvoltarea putregaiului rădăcinii, infectarea de făinare, la orzul de toamnă s-a semnalat manifestarea simptomelor de pătarea brună a frunzelor.

La semănăturile de rapiţă de toamnă se semnalează popularea în masă de gărgăriţele tulpinilor. Împotriva acestora, la depistarea numărului peste PED (peste 4,0 ex/m²), se vor efectua tratamente de corecţie, cu produse de uz fitosanitar, omologate la cultură. La moment, în unele livezi se semnalează popularea în masă a pomilor cu gărgăriţe, în special gărgăriţa florilor. După o perioadă succintă de hrănire va începe depunerea ouălor în mugurii florali.

De aceea, în faza „conul verde” împotriva gărgăriţelor, precum şi în focarele populate de păduchele din San Jose, se vor efectua tratamente chimice cu unul din insecticidele omologate la cultură, conform Registrului de Stat. Aceste tratamente vor fi efective şi împotriva larvelor moliilor livezilor, păduchi. Totodată, în livezi se află o cantitate mare de agenţi patogeni ai rapănului, făinării, filostictozei, bacteriozei, citosporozei.

În scop profilactic  primul tratament în livezile de măr, păr şi gutui se va efectua în  faza “conul verde”,  utilizând unul din fungicidele cu bază de cupru.

În livezile sâmburoase se menţine o cantitate mare de agenţi patogeni ai moniliozei, clasterosporiozei, cocomicozei, la piersic beşicarea frunzelor, împotriva cărora  nu trebuie ratate tratamentele cu fungicide până la dezmugurire.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților