[ X ]
[ X ]
[ X ]
Reacție la protestul ACUM: „Moldova 1 este și va rămâne televiziunea poporului”
2 August

Administrația postului Moldova 1 consideră că protestatarii, din cadrul manifestației de astăzi, din fața TRM, au invocat motive neîntemeiate și care nu au nimic în comun cu realitatea, informează CURENTUL.

„Constatăm cu regret că încercările de denigrare a imaginii Moldova 1, orchestrate de partidele PAS și PPPDA, continuă printr-un șir de declarații profund politizate și hazardate, lipsite de obiectivitate și suport factologic. Astăzi, formațiunile nominalizate au organizat un flashmob la sediul televiziunii publice, invocând motive neîntemeiate și care nu au nimic în comun cu realitatea”, se menționează în mesajul televiziunii.

În același timp, administrația a vorbit despre deontologia profesională a instituției: „Citând una dintre lozincile utilizate de participanții la flashmob, menționăm că Moldova 1 este și va rămâne televiziunea poporului, respectând cu strictețe deontologia profesională și având ca reper interesul public. Am vrea să amintim celor care declară că suntem o instituție captivă că Moldova 1 este unul dintre puținele posturi tv care, potrivit monitorizărilor independente (Centrul pentru Jurnalism Independent, OSCE, API, CCA etc.), a reflectat echilibrat toate campaniile electorale, oferind acces egal concurenților electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre candidați. Și această constatare confirmă faptul că valorile deontologiei profesionale reprezintă pentru noi cel mai important punct de reper”.

Prin urmare, administrația a venit cu unele exemple ale participării liderilor opoziției în cadrul emisiunilor de la postul public. „În context, informăm opinia publică despre faptul că cei doi lideri ai opoziției extraparlamentare au fost invitați de mai multe ori în emisie directă, în cadrul emisiunilor: „Butonul roșu” și „Moldova în direct”. Doar din statistica ultimelor luni putem desprinde că aceștia ori au refuzat, ori au delegat alți membri de partid să-i reprezinte: 20 februarie – liderul PPPDA a refuzat să participe la emisiunea ”Moldova în direct”, 28 februarie – PPPDA nu a dat curs invitației la emisiunea: ”Butonul roșu”, 7 martie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea: ”Butonul roșu” pe secretarul formațiunii, Igor Grosu, 22 martie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea: ”Moldova în direct” pe Ghenadie Țurcanu, coordonator programe PAS, 4 aprilie – liderul PPPDA l-a delegat la emisiunea ”Butonul roșu” pe Vasile Mârzenco, 18 aprilie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea ”Butonul roșu” pe Virgiliu Pâslariuc, membru PAS”.

Totodată, televiziunea mai menționează despre invitația adresată liderului PAS: „Deoarece am fost învinuiți de faptul că nu am adresat invitații, am decis să solicităm prezența în emisiuni prin intermediul scrisorilor oficiale. Astfel, în data de 31 iulie i-am adresat o scrisoare președintei PAS, Maia Sandu, în care am invitat-o la emisiunea: ”Moldova în direct” din 02.08.2018, în cadrul căreia ne propunem să discutăm subiecte din actualitatea politică și socială. Și de această dată însă, doamna Sandu a delegat un alt membru de partid”.

Prin urmare, administrația postului vine cu o solicitare. „În contextul celor expuse, solicităm repetat suportul societății civile, ONG-urilor de media, dar și misiunilor diplomatice acreditate, să ia atitudine față de încercările de imixtiune în politica editorială a postului public de televiziune, dar și față de mesajele calomnioase care ne afectează imaginea. La rândul nostru, vă asigurăm că Moldova 1 respectă și va respecta standardele deontologiei jurnalistice și dreptul cetățenilor la o informare corectă, obiectivă şi echidistantă”, se menționează în comunicat.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților