[ X ]
[ X ]
[ X ]
Raportul Kroll II va fi publicat astăzi, însă nu conține lista finală a beneficiarilor
4 Iulie

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea și investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, a anunțat că, raportul Kroll 2 va fi publicat pe parcursul zilei de astăzi, informează CURENTUL.

În cadrul unui briefing de presă, Alexandru Slusari a menționat că membrii Comisiei au avut o întrevedere productivă cu reprezentanții companiei Kroll.

„Noi mult timp am auzit că raportul Kroll II nu poate fi publicat, că este condiția companiei Kroll. Da, Kroll a fost și este reticentă de oportunitatea publicării acestui raport din varii motive, dar ei au menționat că niciodată nu au fost un obstacol raportul acesta să fie publicat. Dacă ar fi fost insistență, raportul era publicat. Când a apărut voința politică, ați văzut că în 2 săptămâni, noi l-am obținut. Ieri, Comisia de anchetă în unanimitate a decis că azi va fi publicat raportul Kroll II. În pofida, poziției PG, care nu dorește acest lucru, în pofida reticenței Companiei Kroll. Am luat act, dar nu am găsit nici un moment din toată discuția – de ce societatea să nu fie familiarizată cu acest raport. Acest raport va fi expediat către toată presa. Drept că este în engleză. Vor fi unele informații hașurate, la solicitarea BNM, însă acolo vizează doar niște bănci internaționale, cu care se lucrează”, a precizat Slusari.

Potrivit lui, raportul nu conține cea mai importantă anexă.

„Cu părere de rău, acesta nu conține cea mai importantă anexă, deocamdată. Anexa care interesează toata societatea – lista finală a beneficiarilor. Este detaliat procesul de devalizare și sunt multe nume cunoscute, descrierea detaliată. Însă, acestea sunt uneltele, prin intermediul lor s-a devalizat. Această listă se află la PG, dar, deocamdată, nu am obținut-o. Comisia de anchetă are voință politică mai mult decât necesară. Suntem siguri că o vom obține. Deja se lucrează. Degrabă, sper că o să avem acest rezultat. Din discuția cu reprezentanții Kroll am primit confirmarea că, dacă în 2015, imediat, se pornea procedura de recuperare a banilor, atunci era posibil de recuperat suma semnificativă din ceea ce s-a furat. Din cauza tărăgănării, din cauza organelor de anchetă, suntem acolo unde suntem. Timp de 4,5 ani hoții au primit posibilitatea de a ascunde urmele, de a valida banii furați. Procesul recuperării banilor este mult mai dificil, dar și agenția Kroll, și FMI, sunt optimiști rezervați. Există posibilitate de acționa și de a pune în aplicare strategia de recuperare a banilor. Compania Kroll e disponibilă să lucreze cu noi”, a precizat Slusari.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților