[ X ]
[ X ]
[ X ]
Raportul de monitorizare a alegerilor locale generale. Promo-LEX a depistat deja unele încălcări
15 August

Asociația Promo-LEX a prezentat, astăzi, primul Raport de monitorizare a alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 și alegerilor parlamentare anticipate în 4 circumscripții uninominale, transmite CURENTUL.

Potrivit directorului de program al Promo-LEX, Pavel Postica, Asociația va avea în teritoriu, în circumscripțiile uninominale, 41 de observatori, începând cu data lansării campaniei electorale.

De asemenea, în ziua alegerilor vor fi dislocați în țară 750 de observatori.

Raporturile de monitorizare a scrutinelor vor fi prezentate la fiecare 3 săptămâni.

„De asemenea, venim cu o reacție la stabilirea datei alegerilor pentru acele 4 circumscripții uninominale. În 3 circumscripții s-a stabilit o întârziere a termenului acestor alegeri. Am sesizat Comisia Electorală Centrală (CEC) despre anumite neconcordanțe în procesul de acreditare a observatorilor, în ceea ce privește anumite declarații care necesită a fi completate. Vom atrage atenția la listele electorale, conferințele electorale, finanțarea campaniei electorale, discursul instigator la ură. În Raportul de astăzi avem deja câteva observații făcute în perioada 18 iunie – 14 august. Vom sesiza CEC și despre fenomenul migrației artificiale a alegătorilor. Parlamentul nu a fixat un termen-limită care ar permite votul în anumite circumscripții. Vom monitoriza și concurenții electorali. Am atestat primele cazuri, pe care, convențional, le clasificăm la desemnarea înainte de termen a candidaților pentru anumite funcții elective. Avem 3 cazuri, se referă la declarațiile Platformei „DA” care au anunțat anumite persoane care vor fi concurenți electorali. De asemenea, suntem în cazul când Președintele țării indirect face agitație electorală sau campanie care poate fi catalogată și agitație electoral, înainte de termen în favoarea unui concurent electoral prin participarea la diverse reuniuni doar la un partid politic”, a spus Pavel Postica.

Totodată, el a informat că Asociația va monitoriza finanțarea campaniilor electorale și anume vor face comparație între cheltuielile făcute și cele declarate, dar și va urmări discursurile instigatoare la ură.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților