[ X ]
Raportul anual al BNM pentru 2018 – audiat de Comisia economie, buget și finanțe
17 Iulie

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, în cadrul ședinței de astăzi, a audiat Raportul anual al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru anul 2018, transmite CURENTUL.

Raportul anual a fost prezentat de Guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit Guvernatorului, anul 2018, pentru BNM, a fost unul al reformelor. „A fost implementată noua Lege cu privire la activitatea băncilor, bazată pe principiile Basel III și dezvoltarea cadrului secundar. S-a implementat noua Lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și dezvoltarea cadrului secundar. A fost lansat Depozitul Central Unic, s-a modificat legislația în domeniul sistemelor de plăți, s-a adoptat Legea cu privire la Comitetul Național de Stabilitate Financiară, a fost făcută reforma sistemului de garantare a depozitelor bancare”, a spus Octavian Armașu.

Printre realizările majore care au fost făcute de BNM se enumeră:

transparentizarea acționarilor băncilor și schimbarea componenței acționarilor: VictoriaBank a fost procurată de Banca Transilvania, Eximbank a fost procurată de banca italiană Intesa Sanpaolo SpA, Moldova Agroindbank are noi acționari – un consorțiu internațional de investitori (BERD, Invalda INLV, Horizon Capital); au fost controale la toate băncile privind creditarea părților afiliate; s-au finalizat aceste controale; a fost semnat Memorandumul cu Autoritatea Bancară Europeană.

Pe parcursul 2018, BNM a colaborat cu 12 donatori în 9 domenii de asistență tehnică și au fost acordate 51 asistențe tehnice primite.

În derulare se află negocierea memorandumului de colaborare cu Banca Centrală Europeană, finalizarea implementării Programului cu FMI, continuarea acțiunilor privind transparentizarea acționarilor băncilor, consolidarea cadrului de supraveghere bancară și stabilitate financiară, armonizarea legislației în domeniul sistemelor de plăți și aderarea la zona SEPA, lansarea unui nou proiect Twinning susținut de UE.

BNM are un deficit de plată externă de 1 187 mln. dolari.

Până la finele anului 2018, cele trei bănci în proces de lichidare (BEM, BS, UB) au achitat 1,7 mlrd. Lei care provin din următoarele încasări:

Rambursarea creditelor și comercializarea gajului – 948,2 mln. lei;

Valorificarea activelor aflate în proprietate – 253,9 mln. lei;

Alte încasări – 516,3 mln. lei.

Administratorii băncilor au inițiat 129 procese judiciare, în valoare de 4,7 mlrd. lei.

222 debitori ale băncilor sunt, la rândul lor în procese de insolvabilitate, ei având în total datorii de 3,97 mlrd. lei.

În gestiunea organelor de anchetă se află 47 dosare penale, în valoare totală de 34,3 mlrd. lei.

În urma audierii Raportului, deputații din cadrul Comisiei, conform procedurii, acordă întrebări pe baza Raportului prezentat.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților