[ X ]
[ X ]
[ X ]
R. Moldova va prelua experiența Poloniei la capitolul dezvoltarea zonelor urbane
7 Octombrie

Un grup de reprezentanți ai autorităților locale și centrale și mediului academic din Republica Moldova au efectuat, la începutul lunii octombrie curent, o vizită de lucru în Polonia, pentru a cunoaște practicile europene în politica urbană și de amenajare a teritoriului, transmite CURENTUL.

În acest context, membrii delegației din țara noastră au participat la Conferința internațională „DiverCity 2 – City for all”, unde au cunoscut experiența Norvegiei, Islandei, Liechtensteinului și Poloniei în domeniul politicii urbane.

Membrii delegației au menționat că în cadrul evenimentului, au preluat idei de bază în domeniu dezvoltării orașelor, pe care ulterior le vor propune spre realizare la nivel local. Ei au conchis că la baza elaborării politicii urbane moderne în Polonia a stat abordarea integrată, ceea ce a permis crearea unor zone urbane funcționale. Astfel, ei își propun prin dezvoltarea parteneriatelor cu administrația publică centrală, societatea civilă, grupurile de inițiativă din localitate, antreprenorii locali, cetățenii, precum și prin integrarea localităților din proximitatea orașelor, să echilibreze dezvoltarea economică și socială a orașelor din Republica Moldova.

Totodată, membrii delegației au afirmat că au cunoscut proiecte de revitalizare a orașului Wroclaw, Polonia unde au fost utilizate mai multe instrumente de activizare a comunității locale și realizate mici proiecte de amenajare a spațiilor orașelor/satelor, reieșind din anumite criterii și necesități, în mod special, de ordin social.

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice al Poloniei (MDE) s-au apreciat interesul sporit al participanților la determinarea priorităților și formularea viziunilor asupra unei Politici Naționale Urbane în Republica Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților