[ X ]
[ X ]
[ X ]
PUN a dedicat un flashmob Sfatului Țării, la 102 ani de la creare
21 Noiembrie

Partidul Unității Naționale (PUN) a desfășurat, astăzi, un flashmob în fața Parlamentului dedicat aniversării a 102 ani de la crearea Sfatului Țării, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului, deputatul Octavian Țîcu a spus că Sfatul Țării a fost epicentrul tranziției Basarabiei de la Imperiul Rus spre România reîntregită.

„Acum 102 ani, la Chișinău, într-o ambianță festivă, se instituia primul Parlament al R. Moldova – Sfatul Țării. Contextul în care s-a creat a fost unul crucial în istoria noastră. În condițiile unei anarhii a existat o clasă politică românească în Basarabia care a instituit Sfatul Țării. Acesta a fost nu numai primul Parlament, dar și cel mai democratic For Legislativ al Basarabiei. Cei 150 de deputați erau reprezentanți ai tuturor naționalităților aleși în baza proporționalității. Locomotiva creării Sfatului Țării a fost Blocul Național Moldovenesc. Sfatul Țării a fost organul legislativ principal al Basarabiei în momentul decisiv de preluare a puterii la 1918 de bolșevici. Sperăm mult, în scurt timp, să redevenim un Sfat al Țării. Sfatul Țării a fost epicentrul tranziției Basarabiei de la Imperiul Rus spre România reîntregită. Am venit să consemnăm acest eveniment și fruntașii Sfatului Țării. Sperăm că spiritul invocat să renască și să dea acea demnitate de parlamentarism pe care am avut-o dintotdeauna”, a spus Octavian Țîcu.

Cristina Parfeni

58625e65-05b2-4c84-8d56-42dc681906c2

Inapoi la arhiva noutaților