[ X ]
[ X ]
[ X ]
Publicitatea din Moldova trecută printr-o spălătorie! Cine sunt cei care și-au asumat această misiune
7 Decembrie

„Automăturătoare”, „brănduri europene”, „produse alcogolice”: sunt doar câteva dintre sloganele publicitare ridicole, pe care le-au expus studenții de la jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Aceștia au improvizat o spălătorie, pentru a curăți chiar și cele mai dificile pete de pe obrazul reclamei din Moldova, informează CURENTUL.

La eveniment, au fost prezentate două panouri cu peste 300 de fotografii a posterelor de publicitate: unul conţinea exemple reuşite, iar celălalt prisosea în greşeli gramaticale şi mesaje ambiguu. Studenţilor de la jurnalism le-a luat un an să adune această colecţie. Acest fapt l-am aflat de la Mihaela Bocancea, studentă la facultatea de jurnalism.

„Scopul evenimentului a fost unul didactic. Vrem să educăm publicul, să învețe să aprecieze, să fie critic când vine vorba despre publicitate, un pliant promoțional sau orice alt anunț în spațiul online sau audiovizual”, a declarat Mihaela Bocancea.

Organizatorii nu au ezitat să vină şi cu lămuriri asupra mesajelor greşite. „Unul dintre acestea a fost lansat chiar de primăria capitalei”, a declarat studenta, Carina Zatic, referindu-se la sloganul „Totul se va primi”, care este de fapt o calchiere din limba rusă.

Expoziţia „Spălătoria Publicitară” este la a 7 ediție. În acest an, panourile au fost ornamentate în stilul unei Case Mari, conform celor mai bune obiceiuri şi tradiţii naţionale. Gazdele evenimentului au purtat uniforme tradiționale, iar vizitatorii au avut ocazia să se delecteze cu plăcinte și vin roșu, chiar de pe prispa amenajată în hol.

Iar la final, profesorul Universitar Silvia Grosu, a venit cu un îndemn către agenţii economici.

„Dragi agenți economici, dacă voi aveți bani pentru a lansa publicitate, găsiți vă rog o oră pentru un redactor bun, care să treacă cu vederea peste ceea ce vreți voi să oferiți publicului, pentru că asta este fața voastră, cartea voastră de vizită, altfel nu o să aveți nici o credibilitate atunci când încurcați lucruri simple într-o expunere publică”, a spus Silvia Grosu.

y

u

t

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților