Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) condamnă modul unilateral, părtinitor și cu caracter politic în care nouă componență a Consiliului Audiovizualului adoptă hotărâri în raport cu unele instituții media, informează CURENTUL.
„Constatăm, cu profund regret, faptul că temerile noastre că această instituție, regulator în domeniul Audiovizualului, se va transforma rapid în instrument politic al actualului regim de la guvernare, se adeveresc. O demonstrează și deciziile de la ședința de astăzi a Consiliului Audiovizualului, în care s-a abordat absolut unilateral și tendențios modul în care reflectă televiziunile situația din Ucraina. Credem că toate instituțiile media, indiferent de politică lor editorială, trebuie să fie abordate de Consiliul Audiovizualului în aceeași măsură, iar încălcările trebuie depistate și sancționate în același mod, fără preferințe.
Din păcate, și astăzi am văzut o ședință politizată, în care doar unele instituții media din audiovizual au fost supuse monitorizării și sancționate pentru fapte pe care membrii Consiliului Audiovizualului le consideră abateri. Mai mult, unii membri ai regulatorului au exprimat pe față o atitudine critică față de produsul media respectiv, apelând la argumente și poziții care au fost exprimate doar în perioada statului capturat de către regimul oligarhic” – menționează PSRM într-o declarație.
Socialiștii atestă „acum o tendință periculoasă de a impune cenzură în mass-media, inclusiv la televiziuni.” „Sunt penalizate exclusiv posturile TV, care prezintă obiectiv știrile, dar care nu sunt pe placul guvernării. Acest fapt poate fi ușor dedus din afirmațiile unor membri ai Consiliului Audiovizualului, care s-au arătat nemulțumiți de modul în care au fost selectate declarațiile președintelui țării, Maia Sandu. Or, acest fapt este nimic altceva decât cenzură politică și impunerea unui singur punct de vedere, o doctrină de stat, ceea ce contravine Constituției și mai multor legi naționale.
Facem apel repetat către membrii Consiliului Audiovizualului să se bazeze în activitatea lor exclusiv de norma legală, să dea dovadă de profesionalism și echidistanță în luarea deciziilor. Libertatea de exprimare și a mass-media sunt principii supreme în statul de drept”, se mai spune în declarația socialiștilor.
Cristina Gurez