[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSRM: „Nimeni nu se ocupă de controlul prețurilor medicamentelor din farmacii”
28 Ianuarie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) atrage atenția asupra activității Agenției Sănătate Publică cu privire la stabilirea prețurilor medicamentelor în farmacii, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferințe de presă, consilierul municipal, Dinari Cojocaru, menționează că Agenția trebuie să efectueze controale prin farmacii, pentru a verifica prețurile medicamentelor și cum acestea sunt stabilite, însă de la crearea acesteia nu s-a făcut nici o acțiune în acest sens.

„Noi, medicii, prescriem medicamentele pacienților, la a doua consultare el vine și ne spune că prețul medicamentului prescris este mai mare, iar la a doua consultație ne spune că în general nu și-a putut permite procurarea acestuia. În RM lista preparatelor sociale a crescut de la 80 lei șa 160 lei. Analizând această listă am observat că nu s-a mărit numărul preparatelor de substanță activă, dar cele cu altă denumire comercială. În această listă nimeresc și medicamentele compensate. Guvernul a deschis Agenția Sănătate Publică, care trebuie să controleze acest segment, dar aceasta nu face nimic. Normal ar fi fost dacă contractul s-ar fi încheiat direct cu producătorul, nu intermediari”, a spus Dinari Cojocaru.

La rândul său, deputatul Vladimir Odnostalco a punctat că guvernarea bagă de două ori mâna în buzunarul cetățeanului: odată când acesta achită prima de asigurare medicală și a doua când merge la farmacie după medicamente.

„Lista medicamentelor sociale este făcută ca medicamentele să fie accesibile tuturor. Înainte, de controlul prețurilor medicamentelor se ocupa Inspectoratul Farmaceutic, dar prin crearea Agenției Sănătate Publică s-a comasat și această structură. Într-un an și jumătate nimeni nu s-a ocupat cu controlul prețurilor în farmacii. Un alt aspect este offshorizarea companiilor care importă medicamente. Atunci când se cumpără direct de la producător, putem urmări prețurile, în caz contrar ele nu pot fi verificate”, a menționat deputatul.

Socialiștii au atras atenția și asupra faptului că într-o rețea de farmacii medicamentele au un preț, iar în altă rețea e cu totul altul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților