[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSRM, despre ultimii trei ani în CMC: „Au fost examinate peste 11 mii de petiții din partea locuitorilor”
19 Martie

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău și-a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele activității sale, informează CURENTUL.

Șeful fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, a declarat că, grație socialiștilor, s-a renunțat, practic, „la votarea la pachet” în CMC.

„Tot grație proiectelor care au fost propuse de PSRM au fost instalate camere de luat vederi, practic, la fiecare ședință a Comisiilor și înregistrările pot fi vizualizate online. Am organizat în acești 3 ani mai multe dezbateri publice pe mai multe subiecte legate de municipalitate. Votarea electronică în CMC – cu insistență am promovat-o și astăzi este achiziționat și montat. Am stopat numeroase construcții ilegale. Ne-am așezat la masa de negocieri cu diferite companii de construcții, administrația Primăriei și locuitorilor, pentru a găsi un numitor comun în conflicte care au existat. Am participat cât se poate de activ la elaborarea și adoptarea proiectului privind interzicerea construcției încadrate în limitele părții istorice a orașului. Am lansat o campanie activă anticorupție împotriva tuturor funcționarilor din primări”, a precizat Ceban.

Potrivit lui, PSRM a recepționat și a prelucrat peste 8 mii de demersuri în diferite instanțe în ceea ce privește problemele orașului. „Au fost examinate peste 11 mii de petiții din partea locuitorilor. În fiecare luni, facem briefing despre un subiecte stringente, luni și marți ne întâlnim cu locuitorii. În fiecare miercuri dezbatem subiecte publice, lucrăm în comisii și participăm la ședințele CMC”, a spus Ceban.

În ce privește sectorul social, Ion Ceban a enumerat: „Protecția persoanelor cu venituri și mici și medii înregistrate la nivelul Chișinăului rămân o prioritate. Aproape 34 de mii de persoane la 1 martie au beneficiat de compensații, recalculări pentru agentul termic. Am majorat plafonul de venituri pentru a solicita aceste compensații de la 2-3 mii de lei. Am insistat pe scutirea pensionarilor, invalizilor și familiilor social-vulnerabile de supraplățile pentru apă, beneficiază de aceste garanții sociale 33 869 de persoane. Diferența de tarif pentru evacuarea deșeurilor, supliment salarial pentru angajații grădinițelor de copii, cantinele sociale – 4 mii de persoane beneficiază, protezarea oculară și dentară, anularea acestei taxe de 120 lei pentru îngrijirea mormintelor, suport la nașterea celui de-al treilea copil”.

În context, Ion Ceban s-a referit și la transportul public. „Propunerea pentru procurarea cu 50 autobuze noi pentru municipiu. Mai mult, insistăm ca aceste posibilități să fie nu doar în condițiile de achiziționare, dar și asamblarea aici, la Chișinău. Am propus reabilitarea trecerilor subterane, inclusiv stații și havuzurile. De asemenea, ne dorim transport nocturn, dar și tichetarea electronică. Am amenajat curți de bloc, dar și am instalat în premieră în curțile blocurilor complexelor sportive. Sunt sute de inițiative care vin din partea PSRM”, a adăugat Ceban.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților