[ X ]
[ X ]
[ X ]
PSRM: „Astfel de acțiuni din nou trezesc suspiciuni asupra legalității procesului de organizare și desfășurare a alegerilor”
24 Ianuarie

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se arată categoric împotriva „încercărilor fără precedent de presiune, intimidare, acuzații nefondate din partea regimului de guvernare și solicită să nu mai fie utilizate mecanismele represive ale statului în scopuri politice”, informează CURENTUL.

Într-un comunicat de presă, PSRM menționează că, la 22 ianuarie, candidatul Partidului Democrat s-a adresat la judecătoria orașului Drochia din raionul Rîșcani cu solicitarea de a exclude din campania electorală candidatul PSRM pe circumscripția electorală Rîșcani, Vladimir Mizdrenco.

„Dintr-un motiv inventat, precum că pe 17 ianuarie niște persoane ar fi distribuit materiale agitaționale. Cererea în instanța de judecată a fost depusă fără probe, cu încălcări semnificative de procedură și cu expirarea termenelor de prescripție. Nu poate un concurent să ceară excluderea din cursa electorală a altui concurent – aceasta ține de competența Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, surprinde faptul că judecătoria orașului Drochia a acceptat nemotivat această cerere. Lucrul respectiv trezește dubii privind competențele și independența judecătorilor din orașul Drochia, cît și bănuieli privind utilizarea lor în calitate de instrument de presiune asupra adversarilor politici. În esență, aceasta este o batjocură față de sistemul judiciar din Republica Moldova, proclamat independent. După ignorarea principiului proporționalității în stabilirea secțiilor de votare din străinătate, astfel de acțiuni din nou trezesc suspiciuni asupra legalității procesului de organizare și desfășurare a alegerilor, precum și asupra rezultatelor acestora”, se spune în comunicat.

Totodată, PSRM vine cu un apel către reprezentanții de la guvernare, cât și către oponenții politici. „Cerem de a se comporta corect și respectuos față de concurenții electorali și să se abțină de la atacuri nejustificate și folosirea ilegală a aparatului represiv al statului. PSRM declară că toți reprezentanții și candidații Partidului Socialiștilor din RM au respectat, respectă și vor respecta toate normele de drept pe parcursul întregii perioade electorale”, se spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților