[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prune moldovenești au ajuns pe piața din Germania, Croația, Italia, Franța, Polonia. Gorincioi: Avem soiuri de cireșe și mere care credem că treptat vor ajunge pe piața UE
19 Octombrie

Președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi menționează că în acest an prunele moldovenești au ajuns pe piața din Italia, Germania, Croația, Polonia, Franța, transmite CURENTUL.

Vitalie Gorincioi spune că piața locală nu are capacitatea de a consuma ceea ce se produce.

„Din păcate, noi încă nu avem o cultură a consumului de fructe. Nu este adevărat că nu avem fructe moldovenești la raft. Piața locală nu are capacitatea de a consuma tot ceea ce producem: spre exemplu din cele 500 mii tone de mere produse anual, doar 50-60 mii tone pot fi consumate de cumpărătorul moldovean. Un alt aspect ține de parteneriatul pe care trebuie să îl stabilim cu cei care distribuie marfa noastră, să fim corecți și să avem contracte de livrare, să nu ne aruncăm după prețuri exagerate, să avem marfă inofensivă, omogenă pe care să o putem livra pe întreaga perioadă a contractului, astfel rețelele nu vor fi nevoite să caute fructe din alte țări”, spune Vitalie Gorincioi.

De asemenea, el spune că în acest an fructele moldovenești sunt comercializate pe diferite piețe.

„Nu ne dezicem de piața tradițională, acolo unde consumatorii cunosc gustul fructelor moldovenești, dar dorim să accesăm și noi piețe. Acum avem o altă abordare la export, deținem mai mult de 50 de case de ambalare a fructelor, avem depozite moderne care ne permit să păstrăm fructele. Din luna noiembrie vom începe a exporta fructele din frigider, avem contracte pentru producția bună. Produsul calitativ care corespunde tuturor rigorilor nu va rămâne nevândut.

Se depun eforturi pentru a ajunge pe noi piețe, prunele noastre au fost comercializate în acest sezon pe piața Italiei, Germaniei, Croației, Poloniei, Franței. Avem soiuri de cireșe și mere moderne și credem că treptat o să ne facem loc cu toată gama de fructe pe piața UE”, mai spune Vitalie Gorincioi.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților