[ X ]
[ X ]
[ X ]
Prozatorul Vladimir Beșleagă despre implicarea oamenilor de artă în politică: „Legea generală este…”
15 Ianuarie

Prozatorul Vladimir Beșleagă rămâne pe poziția că oamenii de cultură nu trebuie să se implice în politică, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Vladimir Beșleagă a spus că la noi, după eliberarea și renașterea națională, mulți din oamenii de cultură au fost implicați în politică.

„De fapt, legea generală este că oamenii de creație, oamenii de cultură nu trebuie să se implice în politică. Ei au fost deasupra politicii. Asta din secole și secole. Voltaire era zeificat de rege, regii îl ascultau. Pe urmă a venit sec. al XIX-lea când oamenii de cultură s-au vândut. Este așa o descoperire a unui savant cum s-au compromis și au intrat în slujba politicienilor. Acum la noi a fost așa, a fost o perioadă când s-a produs mișcarea de eliberare națională și de renaștere națională, cei mai mulți dintre oamenii de cultură, scriitori în același timp au fost în politică implicați, pe urmă s-au retras sau au fost marginalizați. De fapt, agrarienii așa le și spuneau: „Treaba voastră nu e să faceți politică, să vă duceți să scrieți, să pictați, noi facem politică”, dar astăzi…”, a menționat prozatorul.

Cristina Pendea

foto: Radio Europa Liberă

Inapoi la arhiva noutaților