Monitorizarea sistemului național de achiziții publice poate aduce mai multă transparență și eficiență în procesul de cheltuire a resurselor publice.
Aspectele eficientizării dialogului actorilor implicați în procesul de achiziții publice au fost puse în discuție de Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și echipa Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul unei întrevederi organizate la data de 24 octombrie curent.
Carolina Ungureanu, vice directoare IDIS „Viitorul” a anunțat inițiativa de creare a Platformei Naționale a Achizițiilor Publice (PNAP) – un forum național care să reunească autoritățile contractante și operatorii economici, instituțiile publice, asociațiile de business, societatea civilă, mass media și jurnaliștii de investigație. De asemenea, a fost remarcată importanța participării Curții de Conturi la activitatea Platformei, în calitate de instituție supremă de audit cu experiență bogată în auditarea domeniului achizițiilor publice, cu expertiza necesară pentru analiză a problemelor și elaborare de recomandări.
Instituția supremă de audit din țară a acordat în ultimii ani o atenție sporită auditării domeniului achizițiilor publice, efectuând în premieră misiuni de audit frontale privind conformitatea desfășurării achizițiilor publice în cadrul celor 9 ministere cu instituțiile din subordine, care au scos în evidență un șir de probleme sistemice, inclusiv gravitatea problemei ce ține de procurările de valoare mică, a informat Președintele Curții de Conturi.
Marian Lupu a salutat intenția de instituire a Platformei de dialog în domeniul achizițiilor publice și a exprimat susținerea inițiativei de participare a reprezentanților CCRM la activitățile forului. Platformă va asigura o comunicare permanentă cu toți actorii relevanți și va contribui la soluționarea problemelor din domeniu prin discuții și consultări, a remarcat dl Lupu.
Menționăm că Platforma Națională a Achizițiilor Publice va fi lansată în cadrul Proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”, implementat de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin împuternicirea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.