[ X ]
Protecţie şi grijă specială pentru plantele vernale
25 Februarie

Perioada lunilor februarie-martie se caracterizează prin activitatea destructivă a persoanelor care comercializează plante vernale, ce sunt distruse cu barbarie din fondul forestier sau din alte locuri cu regim special de protecţie. Este vorba despre o serie de plante precum ghiocei, brânduşe, dediţei, albăstriţe şi multe altele care în loc să completeze peisajele primăverii timpurii, constituie o sursă de venituri ilicite pentru anumite persoane fizice sau juridice.

Efectele distructive ale acestor acţiuni se soldează cu micşorarea dramatică a acestor plante în mediul natural, mai ales că ele sunt incluse în Cartea Roşie. Nimicirea sau colectarea speciilor de floră  de importanţă naţională şi internaţională, care necesită protecţie prioritară, se poate solda cu amenzi de până la 100 de unităţi convenţionale, conform prevederilor art.140 al Codului Contravenţional nr. 218 din 24.10.2008.

Angajaţii entităţilor silvice teritoriale din componenţa Agenţiei „Moldsilva” organizează în această perioadă o serie de acţiuni ce au drept scop contracararea distrugerii şi comercializării plantelor vernale şi atragerea la răspundere a persoanelor care devastează flora din fondul forestier. În acest scop sunt monitorizate cu atenţie rezervaţiile naturale şi ariile protejate din fondul forestier de stat, pentru a nu admite colectarea,  comercializarea plantelor  şi a părţilor acestora (flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.).

Pentru  asigurarea măsurilor de conservare şi de protecţie a obiectelor regnului vegetal, silvicultorilor îşi organizează activităţile în conformitate cu prevederilor Codului Silvic Nr. 887 din  21.06.1996, Codului Contravenţional Nr. 218 din 24.10.2008,  Legii regnului vegetal nr.239-XIII din 08.11.2007, Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat  nr.1538-XIII din 25.02.1998, Legii cu privire la Cartea Roşie a Republicii Moldova Nr. 325 din  15.12.2005.

Pentru contracararea acestor acţiuni ilicite Agenţia „Moldsilva” mizează şi pe responsabilitatea civică a populaţiei, astfel dacă aveţi informaţii despre asemenea cazuri sau intenţii ale unor persoane sau agenţi economici, rugăm să ne informaţi prin intermediul Liniei specializate anticorupţie, tel. 022 211-311.

Inapoi la arhiva noutaților