[ X ]
[ X ]
[ X ]
Propunere – crearea unui grup pentru elaborarea unui plan de acțiuni dedicate tinerilor
12 August

Deputații Dan Perciun și Dinu Plîngău au prezentat astăzi, din partea PAS Youth și Tinerii DA, un set de acțiuni orientate sectorului de tineret, informează CURENTUL.

Dinu Plîngău a declarat că, Guvernul RM, cât și componența actuală a Parlamentului, și-a făcut drept obiective de bază îmbunătățirea situației în domeniul justiției și îmbunătățirea situației economice a statului, elemente-cheie în procesul de dezvoltare a segmentului de tineret.

„Venim cu inițiativa de a crea un grup de lucru compus din deputați, reprezentanți ai Guvernului, ai societății civile, care vor lucra la un plan de acțiuni ce ar duce la mărirea investițiilor în domeniul de tineret, creșterea calitativă a serviciilor pentru tineri, crearea oportunităților de dezvoltare profesională a tinerilor cât și încurajarea acestora de a participa la procesele decizionale din stat. Îndemnăm toate partidele din RM să facă o prioritate din rezolvarea problemelor de tineret, astfel încât tinerii să fie în fruntea agendei politice. Ne propunem ca anul 2020 să fie un an în care prioritățile tinerilor să fie în capul mesei”, a precizat Plîngău.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Adrian Băluțel, a menționat că Ministerul va fi o forță motrice în a promova dialogul cu Parlamentul pe domeniul de tineret. „Suntem deschiși către toate organizațiile societății să se alăture la proces. Lansăm platforma contezpasyouth.md, ce va servi ca un suport pentru consultarea tinerilor din întreaga țară. Vom merge în toate raioanele și vom consulta care sunt problemele tinerilor și vom facilita ca glasul lor să fie auzit în Parlament și Guvern”, a punctat Băluțel.

Dan Perciun a mai spus că vor susține majorarea surselor financiare pentru programele destinate tinerilor. „Vom susține majorarea bugetului pentru programelor destinate tinerilor, extinderea programelor existente dacă se dovedesc a fi eficiente și dezvoltarea de noi programe și soluții. Încurajăm Guvernul să depună toate eforturile ca tinerii să aleagă să se realizez profesional aici, acasă. Ce trebuie de făcut, din perspectiva noastră: să asigurăm educație de calitate (lupta cu corupția, Guvernul să asigure revizuirea curriculei, să susținem flexibilitatea planului cadru, să dezvoltăm învățământul profesional tehnic, ă avem un program de orientare profesională, îmbunătățirea stării căminelor); acces la locuri de muncă bine plătire (un program național de stagiu de practică); credem că e cazul să susținem tinerii antreprenori (statul trebuie să ofere granturi pentru cei care vor să înceapă o afacere); trebuie să examinăm posibilitatea oferirii unor înlesniri fiscale acelor companii care angajează tinerii defavorizați; acces la locuințe, dar și susținerea tinerilor familii”, a enumerat Perciun.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților