[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pronosticul Președintelui CSM: „Se vorbește că vor fi foarte multe cereri”
8 Noiembrie

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, afirmă că judecătorii care și-au dat recent demisia au plecat în mare parte din cauza legii salarizării, transmite CURENTUL cu referire la interviul acordat pentru www.bizlaw.md.

Victor Micu afirmă că unii au plecat din cauza atingerii plafonului de vârstă.

„Atmosfera este tensionată. Aveți dreptate, au plecat cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție. Unii judecători trebuiau să plece în 2019, pentru că împlinesc 65 de ani.

Sunt persoane care trebuiau să plece în demisie, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă, peste cinci ani. Au plecat însă din cauza proiectului legii salarizării”, spune Victor Micu.

Victor Micu afirmă că pe viitor vor mai fi asemenea plecări.

„Ei au plecat din motive personale, dar realitatea este că au plecat din cauză că se diminuează salariul și, implicit, pensia. Ministerul Finanțelor ne spune că va fi indexare. Da, va fi indexare, dar nu se știe cât – un an, doi. Problema este că atunci când se calculează pensia, se calculează din salariul care este stabilit și nu din toate indexările și sporurile. Automat, se micșorează salariul și pensia. La Curtea Supremă de Justiție în jur de patru mii de lei.

Pleacă persoane cu experiență foarte bogată. Noi avem mulți judecători tineri, în jur de 30 la sută, și dacă pleacă cei care au experiență, se produce o ruptură între cei mai experimentați și cei noi.

Este foarte important ca să existe transmiterea experienței. Noi am mai vorbit cu judecătorii să-i convingem să rămână, dar până la urmă ei au decis și ați văzut că de la Curtea Supremă au plecat niște judecători foarte experimentați.

Cred că pe viitor vor mai fi asemenea plecări. Se vorbește că vor fi foarte multe cereri”, a punctat Victor Micu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților