[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promovarea Mecanismului de coordonare a politicii de stat în domeniul diasporă, migrație și dezvoltare desfășurate în țară
19 Octombrie

Timp de trei zile, 10, 17 și 18 octombrie, Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD) a desfășurat, în regiunile de sud, centru și nord ale Republicii Moldova, sesiuni de promovare a Hotărârii Guvernului cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diaspora, migrație și dezvoltare (DMD), transmite CURENTUL.

În cadrul acestor sesiuni au fost convocați funcționari ai Administrațiilor publice locale de nivel 1 și 2, în scopul promovării domeniului dat, astfel încât, abordarea integrată a domeniului care există de mai mulți ani la nivel central să fie realizată și la nivel local în întreaga țară.

Prezentul Mecanism vine să instituie persoane responsabile de diasporă (cu titlu de recomandare pentru APL) în fiecare localitate din Republica Moldova. Scopul Mecanismului este de a asigura implementarea eficientă a politicii în domeniu și de a contribui la sporirea efectelor pozitive și reducerea efectelor negative ale migrației.

În cadrul sesiunilor, Olga Coptu, șef al Biroului relații cu diaspora (BRD), alături de echipa BRD au prezentat Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul DMD și Planul de acțiuni pentru anii 2017-2020 privind reintegrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare.

Totodată, primarii unor localități din țară au prezentat exemple concrete de implicare a diasporei în dezvoltarea locală. În această ordine de idei, reprezentanții PNUD/MiDL, fiind invitați la aceste sesiuni au vorbit despre „Metodologia de integrare a migrației la nivel local: instrumente și bune practice”.

Sesiunile de instruire au inclus o serie de întrebări și răspunsuri privind implementarea Mecanismului sus-menționat. De asemenea, s-a propus să fie desemnate persoane din cadrul autorităților publice locale care vor fi responsabile de coordonarea, aplicarea și implementarea domeniului DMD în Strategiile, Planurile și Programele de dezvoltare locală.

Sesiunile de instruire au fost organizate de către Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD), grație Programului Global Comun „Integrarea migrației în strategiile naționale de dezvoltare”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de OIM și Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare în Republica Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților