Asociația Promo-LEX a prezentat, astăzi, rapoartele anuale privind „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2018” și „Implementarea Planurilor Strategice ale Comisiei Electorale Centrale (CEC) și ale Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE). Retrospectiva anului 2018”, informează CURENTUL.
Promo-LEX constată că au fost aduse două îmbunătățiri importante cadrului legal, ce vizează donațiile în numerar și susținerea financiară a femeilor politiciene.
„Rapoartele de audit intern ale partidelor, care au avut venituri de peste 1 mln. lei, relevă concluzii și recomandări formale și lipsite de fond, în mare parte. Mai mult ca atât, multe dintre aceste rapoarte denotă o neclaritate în ceea ce privește tipul de audit intern solicitat partidelor politice de către autoritatea mandatată. Asociația regretă că instituțiile vizate nu au formulat termeni de referință din momentul adoptării legii, pentru ca să fie utilizați de către partidele politice vizate”, comunică Promo-LEX.
Analistă a finanțelor partidelor politice, Cornelia Călin, s-a referit și la alte rezultate. „În rezultatul monitorizării, am constatat neraportarea cheltuielilor din partea a 13 partide politice în cuantum total de 17 591 922 lei, categoria de cheltuieli pentru evenimente publice fiind cea mai netransparentă. Potrivit constatărilor, la acest capitol a fost estimat un cuantum de cel puțin 9 935 568 lei ca fiind neraportați”, a precizat Călin.
În cel de-al doilea raport „Implementarea Planurilor Strategice ale Comisiei Electorale Centrale și ale Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral”, Promo-LEX a evaluat activitățile desfășurate de CEC și CICDE pe parcursul anului 2018, prin prisma prevederilor Planurilor strategice (PS) și anuale ale acestora.
În opinia Promo-LEX, formulată în baza analizei documentelor relevante, în cazul CEC, dintre cele 31 de acțiuni planificate, în anul 2018 instituția a reușit să execute integral 68% din totalul acțiunilor, iar parțial executate au fost 26% din acțiuni, 6% din acțiuni au rămas neexecutate.
În cazul CICDE, evaluatorii consideră că pe parcursul anului 2018, instituția a executat integral 47% din activități, iar parțial – au fost executate 40%. În cazul a 13% din activități – acestea nu au fost executate.
Mihaela Conovali