[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promo-LEX: „Modificările propuse au misiunea de a asigura o implicare cât mai activă și largă a cetățenilor RM cu drept de vot aflați în ziua votării peste hotare”
20 Iulie

Asociația Promo-LEX, de principiu, susține orice inițiativă legislativă orientată spre asigurarea cât mai plenară a libertății alegătorilor de a-și exprima voința. Despre aceasta comunică Asociația, în cadrul unei opinii expuse asupra proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă) nr. 217 din 26.06.2018 – înaintat de deputații Partidului Liberal Democrat din Moldova și deputatul liberal Lilian Carp, informează CURENTUL.

„Suntem de părere că modificările propuse în proiectul de lege supus expertizei, prin spiritul lor, au misiunea de a asigura o implicare cât mai activă și largă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați în ziua votării peste hotare. Suntem ferm convinși de faptul că statul Republica Moldova trebuie să persevereze continuu și insistent asupra politicilor de incluziune electorală a alegătorilor din diasporă”, potrivit Asociației Promo-LEX.

În același timp, se comunică despre unele activități de informare. „Asociația Promo-LEX consideră că amendamentele la legislația electorală trebuie să fie urmate în mod obligatoriu de activități de informare și educare civică a cetățenilor cu drept de vot, în special a celor care în ziua votării se vor afla peste hotare. În acest fel, vor fi depășite eventualele probleme ce țin de conștientizarea și acceptarea mai eficientă modificărilor propuse și implementate”.

Prin urmare, Promo-LEX reiterează importanța modificărilor: „Asociația Promo-LEX accentuează în mod repetat caracterul imperativ al adreselor Curții Constituționale, obligatorii și executorii pentru Parlament. Amintim că, Curtea a considerat necesar ca Parlamentul să vină cu noi reglementări în vederea modificării mecanismului de votare în străinătate, în condițiile în care mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați în străinătate nu și-au putut exercita dreptul de vot. Suntem de părere că proiectul de lege examinat în prezenta Opinie este o oportunitate relevantă pentru legislativ de a executa Adresa în cauză”.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților