[ X ]
[ X ]
[ X ]
Promo-LEX a oferit detalii despre alte 245 de incidente din ziua votării
24 Februarie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 constată că din totalul de 505 de incidente raportate de către observatorii Promo-LEX în perioada 14:00 – 19:00 prezentul comunicat include 245 de incidente prelucrate de Misiune în intervalul respectiv de timp, informează CURENTUL.

Mai jos vedeți încălcările depistate:

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 9 cazuri.

  • SV 33/8 Chișinău, Durlești. Primarul de Durlești s-a apropiat de membrii BESV, cu vocea ridicată și în mod agresiv a făcut zarvă, reproșând membrilor BESV, faptul că observatorii sunt poziționați prea aproape de cabinele de vot.
  • SV 10/22 Bălți, Bălți. La 12:10, a fost refuzată oferirea observatorului Promo-LEX a datelor privind numărul de alegători participanți la alegeri separat, în circumscripția națională și uninominală. Motivul invocat a fost faptul că membrii BESV colectează datele doar la general, și nu per circumscripții.
  • SV 10/16, Bălți, Bălți. La 12:30, fost raportat faptul că membrii BESV nu pot oferi informații observatorului Promo-LEX privind numărul de alegători participanți la alegeri separat, în circumscripția națională și uninominală. Nu a fost argumentată poziția membrilor BESV.
  • SV 10/18, Bălți, Bălți. La ora 12:20, observatorului Promo-LEX i-a fost refuzată oferirea datelor privind numărul de alegători participanți la alegeri separat, în circumscripția națională și uninominală. Președintele a comunicat că datele respective vor fi oferite după numărarea voturilor.
  • SV 10/5, Bălți, Bălți.La ora 09:30, observatorului Promo-LEX i-a fost refuzată oferirea datelor privind numărul de alegători participanți la alegeri separat, în circumscripția națională și uninominală.
  • SV 10/5, Bălți, Bălți.La ora 13:27, observatorului Promo-LEX i-a fost refuzată oferirea datelor privind numărul de alegători participanți la alegeri separat, în circumscripția națională și uninominală.
  • SV 22/10 Ialoveni, Rasvet.Odată cu observatorul Promo-LEX a intrat o persoana, la care inițial nu s-a acordat atenția, persoana data monitoriza activitatea observatorilor și s-a implicat la un moment dat în discuția dintre observatori și membri BESV, având un comportament agresiv. Persoana data a fost rugata sa părăsească secția de votare, la ieșire aceasta a discutat cu membru de partid PD.
  • SV 19/16, Ivancea, Crihana. Membrii BESV nu i-au permis observatorului OSCE să facă poze în secția de votare. Președintele BESV a reacționat cu întârziere, după ce plecase deja reprezentantul OSCE.
  • SV 35/4 Căușeni, Căușeni.Număr mare de alegatori care creează dificultăți în observarea alegerilor. Observatorilor li s-a spus să stea doar într-un loc anumit în secția de votare.

Lipsa materialelor necesare în secția de votare. Lipsește cel puțin unul din următoarele materiale: listele electorale, buletinele de vot, ștampila rotundă cu numărul biroului electoral, ștampilele cu inscripția ”Votat”, ”Anulat”, ștampila specială ”Alegeri 24.02.2019”, sigilii pentru urne de vot – 1 caz.

  • SV 18/23, Orhei, Isacova. La ora 15:30, s-a constata că a dispărut ștampila de vot dintr-o cabină de vot. Președintele BESV afirmă că a întocmit prompt un act de constatare. La ora 16:42, ștampila a fost găsită.

Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 6 cazuri.

  • SV 32/13 Chișinău, Budești. În SV a intrat o persoana în stare de ebrietate, care a s-a purtat agresiv față de membrii BESV și alegători. Acesta a fost scos din SV.
  • SV 42/38 Cantemir, Raicu.Între membrii BESV a apărut un conflict. Un membru al BESV (desemnat de PSRM) pe nume Grigore Tudos, nu permite președintelui BESV sa vadă listele electorale cu numărul persoanelor care au votat, pentru raportul către CEC de la orele 12.00. S-au implicat și restul membrilor BESV.
  • SV 10/15, Bălți, Bălți. La ora 14:20 o persoană în stare de ebrietate a intrat în SV, strigând în gura mare că vrea să-l voteze pe Usatîi. Președintele i-a solicitat să se calmeze, acordându-i dreptul de a vota. După ce a votat, acesta a pus buletinele în buzunar, având intenția să părăsească SV. Președintele BESV i-a interzis. După, alegătorul a plecat, după care a revenit și a solicitat să fie restituite buletinele dat fiind faptul că are nevoie de acestea ca dovadă. A fost chemată poliția.
  • SV 18/43 Orhei, Mana. La ora 14:38, au apărut altercații între alegători și reprezentanți ai PPȘ din cauza că ultimii făceau agitației lângă SV.
  • SV 28/2, Chișinău, Rîșcani. Unul din candidați de pe circumscripția 28 (neidentificat de observator) a vandalizat bannerul candidatului Blocului ACUM, A. Slusari. În rezultat, s-a iscat un conflict verbal, după care domnul Slusari a chemat poliția și candidatul ce a provocat conflictul a plecat.
  • SV 10/13, Bălți, Bălți.La ora 8.39, dat fiind faptul că alături este amplasată o SV pentru regiunea transnistreană, au venit să voteze alegătorii din Transnistria. Aceștia au făcut zarvă, se purtau agresiv cu membrii BESV și solicitau sa voteze în SV 10/13 din motiv că în aceasta nu erau rânduri, iar la cea de alături era foarte aglomerat și rânduri mari.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 27 cazuri.

  • SV 48/008 Transnistria, Anenii Noi. După ce și-a exprimat dreptul la vot, un alegător care se afla printre cei transportați în mod organizat, s-a întors în SV și a solicitat 20 de dolari. Conform celor declarate de alegător, la exprimarea votului pentru candidatul independent Melnic Viorel se oferă recompensa menționată.
  • SV 48/013 Transnistria, Căușeni. Un alegător a comunicat că în urma exprimării votului pentru candidatul Melnic se oferă recompensă 400 de lei.
  • SV 48/017 Transnistria, Hagimus. Cel puțin 3 alegători au declarat că pentru votul pentru candidatul PDM se oferă recompensă de 20 dolari.
  • SV 40/4 Cimișlia, Cimișlia. După ce a votat, un alegător a informat observatorii că „la porta grădiniței se plătește”. OTS a comunicat că pe teritoriul grădiniței respective, se află reprezentanții PPȘ și PDM.
  • SV 9/22, Bălți. La ora 10.20 alegătorii au comunicat membrilor BESV și persoanelor aflate în secția de votare că în apropierea SV (la 50 m de SV) se oferă recompense bănești, din partea PDM, PSRM, PPȘ. Suma acordată a fost între 50 și 100 de lei. Președintele BESV a comunicat că nu acționează deoarece se află la 50 m de SV.
  • SV 49/11Rusia, Moscova
  • SV 50/63Portugalia, Setubal
  • SV 13/11, Rezina, Rezina. La ora 13:15, la o distanță de aproximativ 50 m de la SV ,reprezentanții PDM împart pungi cu conținut neidentificat la alegători (posibil poze ale candidatului PDM în CU, poza cu 3 trandafir și alte materiale electorale).
  • SV 14/3, Telenești, Telenești.La orele 12:45, alegatorii care intră în SV comunică că reprezentanții PDM care se află într-un autocar lingă SV dau recompense bănești alegătorilor.
  • SV 15/58 Călărași, Sipoteni. La ora 13:40, în mașina cu numere de înmatriculare CKI731 de lângă SV, o doamnă face o listă cu cei care au votat pentru PPȘ, iar în pliantele partidului pare a transmite bani acestor alegători.
  • SV 18/4, Orhei, Orhei. La ora 11:50, reprezentanții PPȘ distribuie fulare, genți și alte materiale cu caracter electoral în fața SV.
  • SV 14/23, Telenești, Codrul Nou. Aproximativ la ora 12:27, un grup de activiști PPȘ (purtau hainele cu logouri corespunzătoare) ofereau băuturi calde (ceai, cafea) alegătorilor. Ei se aflau la o distanță de 100 m de la SV.
  • SV 10/38, Bălți, Octeabriscoe.La ora 13:44, a fost observat un microbuz de culoare albă Wolkswagen T4 de la PPŞ, al cărui șofer scotea din produse și le ducea la biserica ce se afla după SV. După votare, alegătorii se duceau la biserică, se apropiau lângă autocar, petreceau acolo ceva timp, după care plecau cu produse.
  • SV 12/9, Sîngerei, Lipovanca. La ora 09:40, un alegător a comunicat observatorului că i s-a pozat buletinul de identitate de către membrii PPȘ în cadrul unei călătorii la OrheiLand, sub pretextul că vor obține niște carduri pe care vor fi imprimate și pozele acestora. În seara zilei de astăzi ar trebui să se întâlnească într-un loc anumit pentru a-și ridica cardurile pe care va fi suma de 1000 MDL, cu condiția că acesta va vota pentru PPȘ.
  • SV 21/16 Criuleni, Coșernița.La 13.30 s-au auzit zvonuri că în afara secției de votare reprezentanți ai PPȘ împart remunerări de 500 lei alegătorilor pentru a îi vota. Președintele BESV a ieșit sa vadă, dar ei deja nu mai erau.
  • SV 35/12 Căușeni, Coșcalia. Mai in deal de secția de votare este o masina de marka WolksWagen (fotografii la OTL) la care din auzite se oferă recompense bănești petru a vota PDM.
  • SV 35/4 Căușeni, Căușeni. Zvon că o doamnă achită 100 lei pentru vot din partea PDM. Poliția s-a implicat, doamna a fost dusă la SV, a depus declarație după care iar a revenit în preajma SV.
  • SV 30/15 Chișinău, Ciocana.Un alegător a anunțat că în raza de 100m este un autobuz care oferă recompense bănești alegătorilor simpatizanții PPȘ. Președintele a zis ca nu intervine deoarece nu este în perimetrul interzis. Suma nu se știe. Autobuzul nu se vede.
  • SV 30/23 Chișinău, Ciocana. A fost identificată o mașină de culoare albastră de la partidul PDM care împărțea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
  • SV 30/22 Chișinău, Ciocana. A fost identificată o mașină de culoare albastră de la partidul PDM care împărțea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
  • SV 21/30 Criuleni, Măgdăcești – Sud. La ora 10.00 în secția de votare a intrat o persoană și a anunțat că la stație este o persoana ce face agitație electorală, care are o lista și ceva transmite alegătorilor. Stația se află cam la 20-30 m de secție.
  • SV 35/12 Căușeni, Coșcalia. În imediata apropiere de secția de votare este o automobil Volkswagen la care din auzite se oferă recompense bănești pentru a vota PDM.
  • SV 35/4 Căușeni, Căușeni. Zvon că o doamnă achită 100 lei pentru vot din partea PDM. Poliția s-a implicat, doamna a fost dusă la SV, a depus declarație după care iar a revenit în preajma SV.
  • SV 30/15 Chișinău, Ciocana.Un alegător a anunțat că în raza de 100m este un autobuz care oferă recompense bănești alegătorilor simpatizanții PPȘ. Președintele a zis ca nu intervine deoarece nu este în perimetrul interzis. Suma nu se știe. Autobuzul nu se vede.
  • SV 30/23 Chișinău, Ciocana. A fost identificată o mașină de culoare albastră de la partidul PDM care împărțea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
  • SV 30/22 Chișinău, Ciocana. A fost identificată o mașină de culoare albastră de la partidul PDM care împărțea pachete cu simbolul PDM alegătorilor.
  • SV 21/30 Criuleni, Măgdăcești – Sud. La ora 10.00 în secția de votare a intrat o persoană și a anunțat că la stație este o persoana ce face agitație electorală, care are o lista și ceva transmite alegătorilor. Stația se află cam la 20-30 m de secție. Președintele BESV nu a reacționat, a zis ca sunt în drept sa facă agitație.

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) – 24 cazuri.

  • SV 48/018 Transnistria, Ștefan Vodă. Doi alegători au votat concomitent, în mod nejustificat, în aceeași cabină de vot.
  • SV 33/11 Chișinău, Durlești.Două doamne au intrat in cabina de vot pentru a vota împreuna. După unele observații ele nu au reacționat și au votat în comun.
  • SV 8/42, Florești, Prajila. Aproximativ la ora 8.19 în cabina de vot au intrat 2 persoane în etate, care nu aveau deficiențe de vedere. Unul din alegători îi explica celuilalt cum trebuie să voteze. Președintele BESV a făcut observație și unul din alegători a trecut în altă cabină de vot.
  • SV 8/22, Florești, Cunicea. Aproximativ la ora 8.08 în cabina de vot au intrat 2 persoane. Un alegător a cerut celui de-al doilea să-i explice cum trebuie să voteze. Celălalt alegător doar i-a explicat fără să-i dea indicații pentru cine să voteze. Președintele BESV a făcut observație și cealaltă persoană a ieșit din cabina de vot.
  • SV 8/2, Florești. La ora 9.51 soțul și soția au intrat în aceeași cabină de vot. Soția a insistat să se afle în cabina de vot în timp ce acesta votează. Președintele BESV a demonstrat prin regulament că nu au dreptul, după care soția alegătorului a revenit în cabina sa de vot.
  • SV 8/39, Florești, Lunga. La ora 13.08 în cabina de vot au intrat două persoane care nu sunt rude și s-au consultat pe cine să voteze. Președintele BESV a intervenit doar după ce un observator i-a făcut observație.
  • SV 9/33, Bălți. La 10.13 în cabina de vot au intrat două persoane. Nici una dintre ele nu avea deficiențe de vedere. Președintele BESV nu a intervenit în acest incident și nimeni din membrii comisiei sau observatori nu le- a spus comunicat că este interzis.
  • SV 9/11, Bălți.La ora 10.03 într-o cabină de vot au intrat două persoane, fără deficiențe de vedere. Președintele BESV nu a reacționat la acest incident.
  • SV 9/34 Bălți.La ora 10.23 în aceeași cabină de vot au intrat soțul și soția. Au stat aproape un minut și s-au sfătuit pe cine să voteze. După ce Președintele BESV le-a făcut observație fiecare au trecut în cabina sa de vot.
  • SV 9/26, Bălți.La ora 11.14 în cabina de vot au intrat soțul și soția. Soțul îi spunea soției pe cine să voteze. Președintele BESV le-a făcut observație, dar bărbatul a ignorat. Aceștia au votat și au plecat.
  • SV 9/32, Bălți. La ora 11.14 în cabina de vot au intrat două persoane și s-au consultat pe cine să voteze. Președintele BESV le-a făcut observație după care alegătorii au trecut fiecare la cabina sa de vot.
  • SV 9/1, Bălți. LA 11.24 în aceeași cabină de vot au intrat soțul și soția, fără deficiențe de vedere. Își spuneau unul altuia pe cine să voteze. Președintele BESV le-a făcut observație dar nu s-a întâmplat nimic. Alegătorii și-au exercitat dreptul de vot împreună și au plecat.
  • SV 9/26, Bălți.La 11.34 s-a observat cum un alt alegător a intervenit în cabina de vot de alături unde îi spunea celuilalt alegător pe cine să voteze. Președintele BESV a făcut observație și primul alegător s-a retras în cabina sa de vot.
  • SV 9/33, Bălți. La 13.47 soția a intrat în cabina de vot și a luat cu sine și buletinele de vot ale soțului și a votat pentru el. Președintele BESV a atenționat că este o încălcare de regulament, dar alegătorul nu a ascultat. Buletinele n-au fost anulate și proces verbal n-a fost întocmit.
  • SV 50/82Suedia, Stockholm
  • SV 10/35 Bălți, Octeabriscoe. La ora 13:23, două persoane au votat în aceiași cabină de vot. Președintele BESV nu a observat acest fapt și nu a luat nici o măsură în acest sens.
  • SV 10/3, Bălți, Bălți. La ora 14:30, două persoane (soț și soție) au intrat împreună în cabina de vot. Membrii BESV, inclusiv președintele, nu a privit situația cu seriozitate, făcând glume la adresa persoanelor care au votat împreună.
  • SV 14/38, Telenești, Negureni. La ora 11:43, două persoane au mers într-o cabină de vot. Una din acestea oferea indicații pe cine să voteze. Au intervenit observatorii și președintele BESV și respectiv persoanele au fost separate și au votat individual.
  • SV 15/59, Călărași, Sipoteni. La ora 11:20, două persoane au intrat în cabina de vot împreună. Vicepreședintele BESV le-a solicitat să părăsească unul cabina, dar aceștia nu s-au conformat.
  • SV 15/58 Călărași, Sipoteni. La ora 12:58 a fost raportată votarea nejustificată a 2 persoane în aceeași cabină de vot.
  • SV 26/24, Chișinău, Centru. La ora 11:38, 2 persoane au intrat în aceiași cabină de vot. Președintele a reacționat și le-a interzis acest lucru.
  • SV 27/8, Chișinău, Buiucani. La ora 15:05, în cabina de vot au intrat 2 persoane, soț si soția. Ambii au fost observați de membrii BESV.
  • SV 27/16, Chișinău, Buiucani. În jurul orei 14:50, au fost observați mai mulți alegători care se apropiau de cabinele alăturate invocând grade de rudenie și motive de boală a alegătorilor. Cei care se apropiau dădeau indicații pe cine de votat. Președintele le făcea observație, dar fără rezultat.
  • SV 28/16, Chișinău, Rîșcani. La ora 14:15, un alegător s-a apropiat de o doamnă în cabina de vot și i-a indicat unde să voteze, și apoi de altă doamnă procedând la fel. Atunci când președintele BESV i-a făcut observație, domnul a motivat că sunt rude, iar doamna în vârstă este bolnavă.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare – 14 cazuri.

  • SV 33/7 Chișinău, Durlești. Un reprezentant al PDM (concluzia că e de la PDM, OTS o deduce din conversațiile frecvente care le-a avut persoana în cauză cu observatorul din partea PDM), fără a se identifica, stă în incinta SV și transmite ceva ce nu poate fi identificat alegătorilor, o parte dintre care se aflau în stare de ebrietate.
  • SV 40/11 Cimișlia, Dimitrovca.Candidata Domnica Manole, din partea Blocului ACUM, a intrat în SV nejustificat pentru 10:15 min, argumentând că își dorește să vadă cum decurge procesul electoral. Președintele BESV, i-a făcut observație și a plecat.
  • SV 40/3 Cimișlia, Cimișlia.În SV a intrat o persoană care a făcut agitație electorală în afara SV pentru PPȘ. Persoana dată, a intrat în incinta SV, timp de 2 min a așteptat membrii BESV cu urna mobilă și au ieșit împreună cu aceștia din SV.
  • SV 40/31 Cimișlia, Iordanovca.Candidatul independent Gheorghe Răilean (care este și primarul or. Cimişlia) a intrat nejustificat în SV pentru câteva minute. A părăsit SV din proprie inițiativă.
  • SV 40/6 Cimișlia, Cimișlia.Candidata Cîrlan Victoria din partea PPȘ, pe CU a intrat de 3 ori în SV. Aceasta era nemulțumită de faptul că echipa cu urna mobilă a plecat fără un reprezentant al PPȘ. Președintele BESV nu era în încăpere (era plecat cu urna mobilă), însă vice-președintele a reacționat, atenționând doamna că trebuie să părăsească SV.
  • SV 9/9, Bălți. La 15.30 în incinta SV a intrat o persoană neautorizată. Aceasta este a doua intrare a aceleiași persoane în SV- reprezentant al PPȘ. A intrat în SV să vorbească cu observatorii. Președintele BESV a făcut observație cu nu are voie să intre în SV și acesta a ieșit.
  • SV 14/16 Telenești, Chițcanii Vechi. Un reprezentant al PSRM a venit în vestimentație cu simbolica concurentului la orele 12:50 în SV și a luat masa în incinta SV. Acest incident a fost văzut de reprezentanții Blocului ACUM (Maria Ciobanu și Marandici ), care s-au revoltat la observatorul Promo-LEX că nu i-au măsuri. Președintele BESV a rezolvat situația până la orele 13:05.
  • SV 15/2, Călărași, Călărași. La ora 12:07, în SV a intrat candidatul PDM în CU nr. 15, Nicolae Ciubuc, a intrat în discuție cu observatorii, întrebând care și de la ce partid este, solicita diverse informații motivând că toți „suntem de-ai noștri”.
  • SV 16/42, Ungheni, Buzduganii de Sus. La ora 12:28, primarul localității a intrat în incinta SV și a întrebat despre procesul de votare (câți au votat, care observator de la care partid este etc.). Aceasta s-a aflat in SV aproximativ 4-5 minute. Ulterior, la 16.10, aceeași persoană s-a prezentat la SV din Valea Mare, Călărași unde s-a revoltat în privința acceptului membrilor BESV ca primarul din Valea Mare să intre și iasă din SV fără careva interdicții.
  • SV 18/12, Orhei, Orhei. La ora 12:16, o persoană neautorizată, care nu avea intenția de a vota, se afla în incinta SV, refuzând să plece la rugămintea observatorilor și a președintelui BESV, afirmând că este un cetățean de rând și are dreptul să vadă cum se desfășoară procesul. Președintele BESV a chemat poliția, cel din urmă a scos insistent „cetățeanul” în afara SV pentru a nu perturba procesul de votare.
  • SV 26/4, Chișinău, Buiucani. La ora 08:09, 3 persoane neautorizate s-au aflat în incinta SV timp de 10-15 minute. Inițial, aceștia s-au prezentat drept observatori, dar fără a prezenta acreditările și actele de identitate. Președintele BESV le-a solicitat să părăsească SV.
  • SV 27/5, Chișinău, Buiucani. În jurul orelor 17:00, un alegător a început să facă agitație, după ce a fost întrebat dacă ar vrea să participe la referendum. El a stat în secția de vot mai mult de 15 minute. Apoi s-a apropiat de observatorul PD și au discutat cu acesta. Președintele BESV i-a făcut observație. Alegătorul a amenințat că va chema poliția.
  • SV 36/8 Ștefan-Vodă, Carahasani. Un reprezentant PDM a intrat de 2 ori în SV și verifică care este situația la interval de 1 oră .A fost rugat să iasă afara.
  • SV 22/9 Ialoveni, Bucovăț.Persoană neidentifictă, membru PDM, s-a aflat în SV cumulativ, mai mult de o oră, a avut mai multe ieșiri/intrări în SV. Membrii BESV au vorbit și au rugat să părăsească încăperea, aceasta s-a împotrivit, la care a intervenit polițistul și a făcut ca persoana să plece.

Agitație electorală sau PR negru la intrare sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 14 cazuri

  • SV 9/26, Bălți. La ora 11.06 doi alegători s-au certat privind opțiunea electorală a fiecăruia prin vociferarea opțiunilor electorale. Președintele BESV le-a făcut observație și alegătorii s-au calmat.
  • SV 9/7, Bălți. La 12.16 un alegător când a primit buletinele de vot le-a zis membrilor BESV că ia aceste buletine să voteze pentru PN. Președintele BESV nu a reacționat la acest incident.
  • SV 9/1, Bălți.Un alegător a intrat cu o pungă cu simbolica PPȘ și și- a exercitat dreptul de vot și a plecat. Președintele BESV nu a intervenit în această situație.
  • SV 9/26, Bălți. La ora 7.23 în secția de votare a intrat un alegător cu o eșarfă cu simbolica PPȘ. I s-a comunicat că votează în altă secție de votare și a plecat. Președintele BESV nu a reacționat.
  • SV 9/ 11, Bălți.La 13.47 un alegător a făcut agitație electorală în secția de votare, spunând pe cine îl va vota și anume PN. Președintele BESV i-a explicat că nu are voie să facă agitație electorală.
  • SV 49/07Israel, Tel Aviv
  • SV 12/1 Sîngerei, Sîngerei. În intervalul 10:30 – 11:00, în incinta SV, persoane necunoscute au adus pe măsuță pliante din partea PSRM. A fost informat președintele BESV, care a luat pliantele din locul plasat.
  • SV 12/3 Sîngerei, Sîngerei. La ora 10:55, în incinta SV, persoane necunoscute au adus pe măsuță pliante din partea PSRM. Președintele BESV le-a colectat și aruncat.
  • SV 15/45, Călărași, Coșeni. La ora 11:30, un membru al BESV, ieșind după ușă, a indicat alegătorului unde să pună ștampila de vot. Președintele BESV nu a fost înștiințat despre incident.
  • SV 18/6, Orhei, Orhei. La ora 11:30, un cetățean a intrat în secția de votare fără intenția de a-și exercita dreptul la vot, a îndemnat alegătorii din secția respectivă să voteze „DA și PAS”. Președintele BESV a intervenit și a insistat ca acesta să fie condus spre ieșire și să părăsească SV.
  • SV 15/58, Călărași, Sipoteni. La ora 11:45, observatorul PPȘ stau la mai puțin de un metru de la cabina de vot, în pofida observațiilor președintelui BESV și altor observatori, discută și intră în contact cu alegătorii.
  • SV 18/15, Orhei, Orhei. La ora 12:48, observatorul PPȘ a intrat în cabina de vot împreună cu un alegător sub pretextul de a-l ajuta. În cele din urmă, observatorul i-a indicat alegătorului locul concret unde să aplice ștampila. Președintele BESV nu a observat acest moment.
  • SV 31/22 Chișinău, Rîșcani. La 11:45 un domn a intrat în incinta secției de vot a început sa facă agitație electorală într-un timp scurt, domnul e reprezentant al PSRM .
  • SV 30/16 Chișinău, Ciocana.Observatorul din partea PPȘ făcea aluzii și sugera alegătorilor să voteze partidul dat. Membrii și președintele BESV nu au făcut observație

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 23 SV

  • SV 48/010 Transnistria, Anenii Noi. Cca. 50 de persoane au fost aduse în mod organizat la vot cu microbuz.
  • SV 48/008 Transnistria, Anenii Noi. Aproximativ 200 de persoane au fost aduse organizat la SV pentru a vota candidatul Melnic Viorel, fiind implicate următoarele mijloace de transport: autobuz MAN de culoare roșie Nr. A 452 EB, autobuz de culoare verde Nr. MUM 823, și 1 microbuz: Mercedes-Benz de culoare albă Nr. T 054 HM.
  • SV 48/002 Transnistria, Chișinău. La SV au fost transportate în mod organizat cca. 50 de persoane.
  • SV 48/007 Transnistria, Chișinău. Au fost aduse la SV în mod organizat cca. 30 de persoane, pentru a vota PSRM conform declarațiilor persoanelor transportate. Mijloacele de transport implicate: autobuz de culoare roșie Nr. VKV 389, autobuz de culoarea albă Nr. MUM 797 și Nr. MUM 806.
  • SV 48/013 Transnistria, Căușeni. La SV au fost transportate în mod organizat cel puțin 100 de persoane, fiind implicate următoarele mijloace de transport: Mercedes-Benz Sprinter de culoare albă cu Nr. A 145 EP, autobuz de culoare albă cu Nr. MUM 807 și Nr. T 615 AX.
  • SV 48/001 Transnistria, Chișinău. Un grup de cca. 60 de persoane au fost aduse în mod organizat la SV pentru a vota. Mijlocul de transport implicat este: autobuz de culoarea verde Nr. LRL 806, autobuz de culoarea albă Nr. T 695 AT.
  • SV 48/017 Transnistria, Hagimus. La SV au fost transportate în mod organizat mai multe persoane, fiind implicate următoarele mijloace de transport: autobuz K de culoarea albă Nr. ZQD 880, autobuz Mercedes-Benz de culoarea albă Nr. C IA 127 și Nr. C GZ 089, microbuz Hyundai de culoarea albă Nr. C NM 046, microbuz Mercedes-Benz Sprinter de culoarea albă Nr. T 249 EO, A 660 BT, C 169 ET, A 490 CO și Nr. C MS 544, autobuz Laz de culoare roșie Nr. T 478 CK, microbuz Volkswagen de culoarea albă Nr. T 828 HP, microbuz Volkswagen de culoarea neagră Nr. TMY 129.
  • SV 48/022 Transnistria, Varnița. Cca. 200 de persoane au fost aduse în mod organizat la SV pentru a vota, mijloacele de transport implicate sunt: autobuz Mercedes-Benz de culoare albă Nr. TG AH 933, microbuz Mercedes-Benz Sprinter de culoare albă Nr. A 214 EE, T 707 CT și T 255 KE, microbuz Mercedes-Benz de culoarea roșie Nr. C 338 HB.
  • SV 8/1, Florești. La ora 12.25 la secția de votare au fost aduși un grup de 5 alegători, îndrumați de o persoană. Acești alegători au votat în baza certificatelor cu drept de vot și au fost introduși pe lista suplimentară.  Persoana însoțitoare a venit de cel puțin 2 ori împreună cu 2 grupuri de persoane diferite.
  • SV 10/38, Bălți, Octeabriscoe. La ora 13:36, în preajma secției de votare a fost identificat un microbuz care transportă alegătorii la SV. Microbuzul staționează în fața secției de votare, și alegătorii circulă de la acesta spre secție și viceversa. Din cele relatate, microbuzul circulă pe traseul satelor Octeabreskaia și Țambula. Se presupune că microbuzul aparține PPȘ din considerentul că alături de acesta se instalează un placat mobil cu insigna acestui partid, care a fost ascuns de către șoferul microbuzului când OTS a început să facă poze la acesta.
  • SV 15/62, Călărași, Țibirica. Transportarea alegatorilor cu autobuzul. Au fost aduse aproximativ 30 persoane.
  • SV 18/4, Orhei, Orhei. La ora 11:00, observatorul PPȘ a adus cu o mașină o persoană în vârstă să voteze. Alegătorul a intrat singur în cabina de vot.
  • SV 28/22, Chișinău, Rîșcani. La ora 12:25, observatorul Promo-LEX a observat două autocare la distanța de 300 m de la SV. Observatorul a presupus că au fost utilizate pentru transportarea alegătorilor. Autocarele au fost de model Mercedes de culoare albă și roșie de capacitate circa 30 persoane.
  • SV 21/19 Criuleni, Doroțcaia. La 14.00 în secția de votare a intrat un grup de cetățeni tineri. Ei după ce luau buletinele de vot, el se apropia și le zicea unde să aplice ștampila votat. Așa s-a întâmplat de aproximativ 4 ori, de fiecare data venea cu 2-4 persoane tinere. Când a ieșit afara a văzut, ca persoana aceasta aducea persoanele cu automobilul, mașină sură, Volkswagen, nr înmatriculare UMN524. Președintele BESV nu a reacționat.
  • SV 35/3 Căușeni, Căușeni. Aproximativ 16 persoane au fost venit cu un microbuz alb, Sprinter, cu numere de Tiraspol (T 807 HH), vorbind căsunt aduși de către PSRM.
  • SV 20/30 Strășeni, Recea. De la ora 8 până la 12:30, o persona cu o mașina de 2 locuri (volkswagen caddy, culoare galben cu verde) aducea de vreo 11 ori câte o persoană la vot.
  • SV 21/13 Criuleni. Coșnița – Est. La ora 10.00 a fost organizat transport organizat, 3 autobuze și 4 microbuze cu alegători cu flaiere de la PDM. De mai multe ori vin și pleacă. Staționează aproximativ la 100 m de secție de votare.
  • SV 19/36 Ivancea, Molovata Nouă, s. Roghi. A venit un microbuz cu alegători în mod organizat. Aceștia și-au exercitat dreptul la vot și au părăsit secția de votare, urcând înapoi în microbuz și au plecat.
  • SV 19/36 Ivancea, Moldovata Nouă, s. Roghi. Simpatizanți ai partidului ȘOR sunt aduși cu microbuzele până la o distanță de câteva cartiere de la secția de votare, pentru a nu putea fi identificați de către observatori. La ora raportării incidentului, au fost identificați circa 30 de alegători aduși organizat. Președintele BESV nu este informat despre o astfel de acțiune. Automobil Sprinter cu nr. ZUF 503.
  • SV 22/20 Ialoveni, Pîrjolteni. Aproximativ pe la orele 12.00 s-a observat de pe geam 2 mașini de genul T4 cu multe băbuțe, era parcat până la 100 metri de la secția de votare. Deodată a fost un flux mare de alegători, apoi sau îmbarcat toți. Acest microbuz a mai fost observat repetat și fluxurile de mulți oameni. Alți observatori tot au observat aceasta și discutau.
  • SV 22/29 Ialoveni, Tuzara. De dimineață s-a observat o mașină care a făcut în jur de 3-4 ture, mașină personală care aducea câte 1-2 alegători. Dovezi nu sunt. Automobil de tip Honda, gri, metalic.
  • SV 34/24 Anenii Noi, Gura Bîcului. Transport organizat din Transnistria aflate la 250 de m de la secția de votare ( 10 unit. de transport: rutiere cu nr. de înmatriculare C OP 367, MUM 531, T 506 HA, T 076 EM și 3 rutiere cu numere neidentificabile; autocare CKQ 032, CKQ 032, VBS 449).
  • SV 21/3 Criuleni, Criuleni – Nord. La ora 11.21 a fost organizat transport (microbuz alb, foto expediat) persoanele care ieșeau din sectia de votare intrau în microbuz. Nu este clar dacă din partea unui candidat electoral organizat sau nu, poliția nu a fost chemată.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 33 cazuri.

  • SV 45/11 Comrat, Comrat. În listele electorale figurează persoane decedate. Observatorul din partea PSRM a depus o sesizare în acest sens.
  • SV 32/27 Chișinău, Stăuceni. Un alegător s-a prezentat la SV, nu și-a putut exercita dreptul de vot deoarece adresa de domiciliu din fișa buletinului de identitate diferă de adresa din SIAS Alegeri. Alegătorul, nu a mai votat, i-a fost recomandat să verifice pe site-ul CEC unde are drept de vot.
  • SV 45/2 Comrat, Comrat. Un alegător, a comunicat că la adresa acestuia de domiciliu sunt înregistrate încă cinci persoane străine, necunoscute acestuia. Acest incident apare și la precedentele alegeri. Persoana în cauză a depus o sesizare la BESV.
  • SV 9/18, Bălți. La ora 9.56 un alegător nu s-a regăsit în lista de bază și a fost inclus în lista suplimentară.
  • SV 9/18, Bălți. La ora 10.49 un alegător nu s-a regăsit în lista electorală, chiar dacă a fost identificat în SIAS Alegeri. Președintele BESV a scris numele, prenumele alegătorului în lista suplimentară și a primit buletinul de vot de la Președinte BESV.
  • SV 9/ 26, Bălți. La ora 11.06 a fost constatat faptul că în lista electorală la 2 alegători era înscrisă adresa greșită.  Președintele BESV a verificat dacă nu sunt și alte coincidențe și a corectat cu pixul.
  • SV 9/23, Bălți. Un alegător nu s-a regăsit în lista electorală, deși conform domiciliului/ vizei de reședință este arondat la secția de votare respectivă. Alegătorul fost înscris în lista adițională.
  • SV 9/34 Bălți. La 11.50 un alegător nu s-a regăsit în lista electorală și a fost scris în lista suplimentară.
  • SV 9/21, Bălți. La 13.35 soții nu s-au regăsit în listă și ambii au refuzat să fie adăugați în lista suplimentară argumentând că lista este falsificată.
  • SV 9/18, Bălți. La 15.30 un alegător a depistat că un alt alegător este pus la evidență pe adresa care locuiește.
  • SV 12/52, Sîngerei, Prepelița. La ora 09:52, un alegător nu s-a găsit în lista electorală de bază, deși are domiciliul la SV respectivă. Persoana a votat în baza listelor suplimentare.
  • SV 13/31, Rezina, Solonceni. În listele electorale de bază au fost identificate 4 persoane decedate.
  • SV 18/4, Orhei, Orhei. La ora 13:20, un alegător a constatat că în dreptul numelui său semnase deja un alt alegător. Președintele BESV a fost anunțat de urgență și situația a fost soluționată încât alegătorul și-a exercitat într-un final dreptul la vot.
  • SV 26/10, Chișinău, Buiucani. În listele electorale de bază a fost identificată o persoană decedată.
  • SV 26/3, Chișinău, Buiucani. Dat fiind că în listele electorale de bază nu era inclus, un alegător a fost trimis la alta SV. La scurt timp, acesta s-a întors, argumentând că de la SV la care a fost direcționat a fost re-direcționat la această SV. Într-un final, alegătorul a votat pe listele suplimentare.
  • SV 26/10, Chișinău, Buiucani. La ora 15:30, în listele electorale de bază a fost identificată o persoană decedată de peste 14 ani.
  • SV 26/4, Chișinău, Buiucani. La ora 14:00, în listele electorale de bază a fost identificată o persoană decedată de peste 3 ani.
  • SV 26/24, Chișinău, Centru. La ora 15:47, un alegător a identificat 2 persoane străine înregistrate la adresa sa de domiciliu.
  • SV 26/19, Chișinău, Centru. La ora 15:50, un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu.
  • SV 26/19, Chișinău, Centru. La ora 14:15, un alegător a identificat o persoană străină înregistrată la adresa sa de domiciliu.
  • SV 27/8, Chișinău, Buiucani. Un alegator a observat că adresa unei rude a fost indicată greșit. Președintele și membrii BESV nu au putut face schimbări.
  • SV 27/18, Chișinău, Buiucani. La ora 14:50, un alegător a constat că un alt alegător a semnat în dreptul numelui său. În rezultat, acesta a depus o contestație, după care a votat pe listele suplimentare.
  • SV 36/36 Ștefan-Vodă, Talmaza. Alegătorii, circa 10, nu se regăsesc în lista. Apar în lista la altă secție de votare în alt capăt de sat.
  • SV 31/4 Chișinău, Ciocana. O persoana care a decedat in anul 2005 a fost prezent in listă.
  • SV 31/23 Chișinău, Rîșcani. O persoana a identificat in lista apartamentului său persoane care deja sunt decedate.
  • SV 30/4 Chișinău, Ciocana. Au fost depistate persoane decedate în listele electorale. Președintele BESV nu a comentat incidentul.
  • SV 30/22 Chișinău, Ciocana. Strada N.M. Spătaru apartamentul 82, în listele de bază – 3 persoane, pe lista suplimentara – încă 21. În apartamentul 102  sunt 10 de bază alegatori, dar pe lista opțională încă 15. Președintele a fost sesizat, tot el a informat și observatorul despre incident.
  • SV 30/15 Chișinău, Ciocana. Un domn a anunțat că in lista electorala este introdus si stăpânul vechi al apartamentului pe care il deține
  • SV 30/16 Chișinău, Ciocana. Un proprietar a găsit pe adresa lui 3 persoane înregistrate, care nu locuiau acolo. În total au fost depistate trei cazuri de alegatori cu adresă incorectă.
  • SV 21/23 Criuleni, Dubăsarii Vechi – Vest. Un alegător, aproximativ la 13.26, a depistat că în listele electorale este înscrisă o persoană decedată de multi ani. Președintele BESV a zis ca nu el a făcut listele.
  • SV 19/16 Ivancea, Crihana. Datele din actele de identitate ale 3 alegători nu coincid cu cele din SIAS. Președintele BESV a întocmit un proces verbal asupra acestui incident.
  • SV 22/2 Ialoveni, Ialoveni. Caz suspect, 4 persoane cu viză temporară din 21.02.19-21.04.19, pe str. Alexandru Cel Bun, 31, ap. 57 au venit să voteze odată, au fost incluși în lista suplimentară și au votat.
  • SV 22/32 Ialoveni, Ulmu. Un alegător avea conform buletinului de identitate domiciliul în s. Ulmu, însa în listele electorale nu figura și nici în SIAS Alegeri nu era, conform informației din SIAS Alegeri figura domiciliul în or. Chișinău (str. exactă nu se cunoaște). Operatorii îl trimiteau șă voteze în altă secție, alegătorul insista că mereu vota la Ulmul. În final a votat pe listă suplimentară. Contestații nu s-au depus.
  • SV 22/2 Ialoveni, Ialoveni. Deficiențe în listele electorale: pe str. Alexandru cel Bun, 31 ap. 57 mai multe persoane cu domiciliu pe aceeași adresă, acestea au votat pe lista adăugătoare.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 15 cazuri.

  • SV 33/11 Chișinău, Durlești. S-au produs probleme tehnice cu SIAS Alegeri (timp de 10-15 minute).
  • SV 9/26 Bălți. La ora 7.30, timp de 10-15 minute, nu a funcționat un calculator.
  • SV 9/34, Bălți. La ora 11.18, pentru circa 5 min. nu a fost conexiunea la internet. Alegătorii au fost rugați să aștepte și au așteptat.
  • SV 9/2, Bălți. La 9.40 doi alegători nu s-au regăsit în SIAS Alegeri. Au scris cerere, deoarece ei aveau viza de reședință o aveau la Bălți dar în calculator nu se regăseau. Alegătorii au fost scriși pe lista suplimentară.
  • SV 9/21, Bălți. La ora 12.32 alegătorul nu a fost identificat în SIAS Alegeri, și nici în listă. Și a fost scris pe lista suplimentară.
  • SV 9/21, Bălți. La 13.39 soțul și soția au fost identificați în SIAS Alegeri, dar se arată cu nu au viza de reședință. Alegătorii au fost înscriși pe lista suplimentară și li s-a oferit doar buletinul pe circumscripția națională.
  • SV 12/49, Sîngerei, Pepeni Răzălăi. La 11:30 s-a raportat faptul că nu funcționează un calculator, fiind întreprinse măsuri de remediere a situației, dar fără succes. Cu toate acestea, SV funcționează fără perturbări.
  • SV 13/60, Rezina, Trifești. În intervalul 14:42 – 15:00, dat fiind arderea unui cablu, nu a fost conexiune la internet.
  • SV 26/2 Chișinău, Buiucani. S-a constatat că la introducerea ID al alegătorului în SIAS Alegeri, data de naștere al acestuia era greșită (cu o zi mai devreme decât ziua de naștere a acestuia). Au fost constatate cel puțin 15 cazuri de acest fel.
  • SV 26/25 Chișinău, Centru. La ora 11:50, în cazul unui alegător care și-a prelungit adresa de reședință, în SIAS Alegeri era atribuit la o SV din Bălți.
  • SV 27/23 Chișinău, Buiucani. De la 14:47, din cauza calității internetului/funcțiunii calculatorului, SIAS Alegeri nu a funcționat minim 15 minute. Alegătorii au fost înregistrați manual, apoi înregistrați în calculator. Președintele a remediat situația până la 15:02.
  • SV 27/1, Chișinău, Buiucani. Aproximativ pe la orele 17.24, a fost întrerupt internetul. În rezultat, s-a format aglomerație, alegătorii erau nemulțumiți, iar o familie a plecat refuzând să voteze. Deficiența tehnică a fost înlăturată timp de 10-15 min.
  • SV 31/17 Chișinău, Ciocana. Un alegător nu s-a regăsit în baza de date SIAS, dar s-a regăsit in listele de bază.
  • SV 19/43 Ivancea, Pohrebeni. Între orele 8:30 și 8:45 a fost suspendat accesul la internet, astfel că în intervalul respectiv de timp, alegătorii au fost înscriși pe liste improvizate pe suport de hârtie. După restabilirea conexiunii de internet, a fost demarat procesul de înregistrare a datelor pe SIAS Alegeri.
  • SV 50/35 Italia, Padova

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului – 36 cazuri.

  • SV 33/11 Chișinău, Durlești. A fost observat de către OTS cum un alegător a fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV nu l-a văzut. Acesta nu a șters fotografia.
  • SV 45/6 Comrat, Comrat. Un alegător a făcut poză la buletinul de vot și a ieșit din SV. Unul dintre observatori a depus o sesizare în acest sens. Președintele BESV la momentul raportării nu a întreprins nici o măsură.
  • SV 32/3 Chișinău, Cricova. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. A reușit să iasă din SV, nimeni nu l-a somat să șteargă fotografia din telefon.
  • SV 40/27 Cimișlia, Ecaterinovca. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Alegătorul a refuzat să șteargă fotografia, la solicitarea unui membru BESV.
  • SV 40/26 Cimișlia. Zloți. Un observator din partea Blocului ACUM, a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de vot, în timpul exercitării dreptului de vot.
  • SV 8/1, Florești. La ora 10.05 un alegător era în cabina de vot și a fotografiat buletinul de vot. A observat acest lucru unul din membrii comisiei. Președintele BESV a spus membrului comisiei să anuleze acest buletin de vot.
  • SV 9/33, Bălți. La ora 9.53 un alegător a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de vot. Președintele BESV și operatorii au observat luminița de la telefon. Președintele BESV i-a făcut observație alegătorului.
  • SV 9/ 8, Bălți. La ora 9.55 un alegător a fotografiat buletinele de vot când era în cabina de vot după care a postat pe rețelele de socializare. Au observat acest lucru Președintele BESV, observatorii și membrii comisiei. Președintele i-a făcut observație, însă nu i-a spus că trebuie să șteargă poza cu buletinul de vot
  • SV 9/4, Bălți. La 14.17 un alegătorul și-a fotografiat buletinul vot. Președintele BESV i-a făcut observație că nu are dreptul, însă nu i-a comunicat că trebuie să șteargă poza.
  • SV 9/7, Bălți. La ora 12.17 un alegător a fotografiat buletinul de vot când se afla în cabina de vot.
  • SV 9/33, Bălți. La 14.51 un alegător a intrat în cabina de vot și s-a reținut mai mult de 5 min. Unul din membrii comisiei a observat că acesta fotografiază buletinele de vot. Președintele BESV i-a făcut observație că nu are dreptul să fotografieze conform regulamentului.
  • SV 9/23, Bălți. La 15.26 un alegător a fotografiat buletinele de vot aflându-se în cabina de vot. Incidentul a fost observat de către unul din observatori și s-a anunțat Președintele BESV. Președintele a cerut alegătorului să șteargă fotografiile și a anulat buletinele. Alegătorul a argumentat că votează prima dată și n-a știut că este interzis fotografierea buletinelor de vot.
  • SV 49/23 Turcia, Istambul
  • SV 49/12 Rusia, Moscova
  • SV 50/15 Franța, Lyon
  • SV 50/78 Spania, Barcelona
  • SV 50/09 Elveția, Geneva
  • SV 49/1 Rusia, Sankt-Petersburg
  • SV 49/12 Rusia, Moscova
  • SV 10/18, Bălți, Bălți. La ora 12:40, un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. Președintele BESV a observat cazul și chemat poliția. După discuția cu polițistul, persoana în cauză a șters poza.
  • SV 10/3, Bălți, Bălți. La ora 14.14, un alegător a fotografiat buletinele de vot. Membrii BESV i-au făcut observații și au luat măsuri.
  • SV 15/59, Călărași, Sipoteni. La ora 11:41, un alegător a fotografiat buletinul său de vot. Președintele BESV nu era pe loc, iar când acesta s-a întors, alegătorul deja plecase.
  • SV 15/57, Călărași, Sinești. La ora 15:13, un alegător a fotografiat buletinul de vot, iar președintele a făcut observație. Alegătorul însă nu a întreprins nimic, dezvinovățindu-se că nu e nimic grav.
  • SV 18/12, Orhei, Orhei. La ora 12:18, un alegător și-a făcut o poză în timp ce arunca buletinul de vot în urna de vot.
  • SV 26/1, Chișinău, Buiucani. La ora 10:45, un alegător a fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV nu a reacționat.
  • SV 26/1, Chișinău, Buiucani. La ora 16.00, un alegător a intrat in cabina de vot și a fotografiat buletinul de vot. Un membru BESV a observat și a rugat să fie ștearsă poza. Alegătorul s-a conformat.
  • SV 28/17, Chișinău, Rîșcani. La ora 15:10, un alegător a fotografiat buletinele de vot. Observatorul a solicitat ca acestea să fie șterse, dar alegătorul nu a reacționat. Președintele BESV nu s-a implicat.
  • SV 28/13, Chișinău, Rîșcani. La ora 15:45, a fost identificată o persoană care a fotografiat buletinul de vot.
  • SV 28/9, Chișinău, Rîșcani. Un alegător a fotografiat buletinele de vot.
  • SV 36/3 Ștefan-Vodă, Ștefan Vodă. Cabinele sunt aranjate astfel că unii observatori văd cabina, si poate vedea pe cine votează alegătorul la fel și de la ușa de intrare pot vedea in cabina de vot.
  • SV 36/1 Ștefan-Vodă, Ștefan-Vodă. Cabinele sunt amplasate în așa mod că observatorii din partea partidelor văd unde pune ștampila alegătorul. Președintele a fost anunțat însă nu a întreprins nimic.
  • SV 36/2 Ștefan-Vodă, Ștefan-Vodă. Alegătorul când se deplasează pe lângă cabine spre urnă, poate vedea ce se petrece in cabinele alăturate, la fel și orice observator dacă se deplasează poate vedea.
  • SV 36/8 Ștefan-Vodă, Carahasani. Urnele de vot stau prea în fața și respectiv oricine poate să vadă pe cine votează alegatorii.
  • SV 36/10 Ștefan-Vodă, Cioburciu. Se vede dintr-o cabină de vot în cealaltă ce votează alegătorii.
  • SV 31/1 Chișinău, Ciocana. Cabinele de vot au fost amplasate în intervalul 07:00 – 12:35 într-un mod care nu permite respectarea secretului votului.

Întreruperea procesului de filmare a procedurilor de votare și numărare a buletinelor de vot, alte incidente ce țin de filmarea procedurilor de vot – 14 cazuri.

  • SV 33/13 Chișinău, Sîngera. În intervalul de timp 10:35 – 12:31, camera video nu a funcționat. Membrii BESV au comunicat că nu mai era memorie pe card. Defecțiunile au fost eliminate, iar la 12:31 a fost reinstalata.
  • SV 44/5 Taraclia, Taraclia. Incident raportat la 14:54. Camera de înregistrare video nu a funcționat aproximativ o oră. Problema a fost identificată de către persoana responsabilă, care a înlăturat deficiența.
  • SV 11/49, Fălești, Măgura Nouă. În intervalul de timp 06.20 – 09.00, nu a funcționat camera video. S-au deplasat la Fălești și au înlocuit-o.
  • SV 12/36, Sîngerei, Sacarovca. Camera nu este amplasată lateral, este în spatele urnei, nu este conform schemei. Cabina de vot este mai în față, unii observatori pot cu ușurință vedea ce se întâmplă în cabina de vor. De dimineață a fost astfel poziționată.
  • SV 12/35, Sîngerei, Chirileni. La ora 10:45 s-a constatat că camera video a fost cu memorie mică – doar pentru 3 ore, până la 10.45. Președintele BESV a sunat CECEU, iar reprezentanții acestuia i-au comunicat fie să șteargă tot ce au filmat până la iarăși să filmeze mai departe, fie rămân fără înregistrări video mai departe.
  • SV 12/49, Sîngerei, Pepeni Răzălăi. La ora 11:25, camera video a încetat să mai funcționeze. Abia la ora 13:00 a fost adusă o altă cameră video.
  • SV 12/36, Sîngerei, Sacarovca. Camera nu este poziționată conform prevederilor elaborate de CEC.
  • SV 12/41, Sîngerei, Grigorăuca Petropavlovca. Camera de vot nu este amplasată regulamentar. Amplasarea membrilor BESV, observatorilor, operatorilor nu este conform regulamentului. Observatorului îi este frică să acorde întrebări președintelui BESV pentru a nu fi intimidat pe viitor.
  • SV 36/3 Ștefan-Vodă, Ștefan-Vodă. Președintele BESV a anunțat ca camerele de luat vederi nu v-or funcționa din motiv că este supraîncărcată rețeaua. Anunțul a fost făcut la orele 15:20.
  • SV 31/16 Chișinău, Ciocana. Au fost unele probleme cu camera de luat vederi de dimineața (ora 9:50), după un scurt timp camera a fost schimbată .
  • SV 30/7 Chișinău, Ciocana. A avut loc întreruperea procesului de filmare din motivul descărcării bateriei. Aceasta a fost observată de președintele BESV și în câteva minute a fost efectuată conectarea la cablu.
  • SV 19/1 Ivancea, Ivancea. A fost pusă la dubii funcționalitatea camerei. A fost consultat tehnicianul, care a afirmat că aceasta înregistrează doar la detectarea mișcărilor în preajma urnei de vot.
  • SV 19/35 Ivancea, Molovata. Camera de video a înregistrat cu pauze nejustificate între orele 12:05 și 14:15. Președintele BESV a contactat serviciul de asistență tehnică, a primit instrucțiuni cum să acționeze în continuare. La moment camera funcționează.

Deteriorarea buletinelor de vot sau alte incidente ce se referă la utilizarea neconformă a acestora – 10 cazuri.

  • SV 32/2 Chișinău, Codru. O alegătoare a încercat să scoată 2 buletine de vot din SV, fără a le introduce în urna de vot. Aceasta a fost somată de către membrii BESV să le restituie. Buletinele au fost introduse în urna de vot.
  • SV 9/22, Bălți. La ora 9.33  un alegător a lăsat în cabina de vot a fost lăsat buletinul de vot uninominal care era votat și buletinele pentru referendum. Toate trei buletine au fost anulate de către Președintele BESV.
  • SV 9/27, Bălți. La ora 9.49 un alegător a uitat buletinul de vot pe circumscripție națională, pe care era aplicată ștampila „Votat” în cabina de vot. Buletinul de vot a fost depistat de un alt alegător. Președintele BESV nu a făcut proces verbal pe acest caz și a aruncat buletinul de vot în urnă.
  • SV 9/27, Bălți. La ora 7.43 alegătorul a uitat buletinul de vot cu ștampilă în cabina de vot. Președintele BESV l-a luat fără să facă proces verbal și l-a aruncat în urnă.
  • SV 9/ 34, Bălți. La 10.53 un alegător a încercat să ia cu el un buletin de vot de la referendum. Președintele BESV a făcut observație și alegătorul a aruncat buletinul de vot în urna de votare.
  • SV 9/11, Bălți. La 11.21 un alegător a luat 4 buletine de vot și după ce a votat a zis că trebuia să fie întrebată dacă vrea să voteze sau nu. Persoana a boțit buletinele de vot și le-a aruncat în la gunoi. După ce a plecat, Președintele BESV a luat buletinele de vot și le-a pus în urna de vot.
  • SV 9/21, Bălți. La 11.55 un alegătorul a vrut să iasă cu buletinul de vot pe circumscripție națională. Președintele BESV a observat, l-a oprit și a chemat poliția. Poliția a înregistrat și a întocmit un proces verbal. Buletinul de vot a fost anexat la procesul verbal și s-a anulat.
  • SV 9/21, Bălți. La 12.00 un alegător s-a pornit alegătorul cu buletinul de vot curat pe circumscripție națională spre ieșire. Președintele BESV și observatorii au văzut că are buletinul de vot. A chemat poliția și a făcut act și după care Președintele BESV a anexat buletinul la proces verbal și buletinul este anulat.
  • SV 9/22, Bălți. La ora 15.32 în cabina de vot au fost găsite două buletine de vot de la referendum. Președintele BESV le-a anulat și a scris proces verbal.
  • SV 26/9, Chișinău, Buiucani. La ora 11:58, un alegator a luat buletinul de la referendum și la rupt. Președintele BESV i-a făcut observații. În rezultat, alegătorul a început să insulte în incinta SV.

Votarea a unui număr suspicios de mare de alegători cu reședință la una și aceeași adresă – 6 cazuri.

  • SV 33/4 Chișinău, Codru. Se atestă un număr mare de alegători ce votează pe liste suplimentare, în mod special, alegătorii de pe str. Costiujeni și str. Valea Apelor.
  • SV 33/5 Chișinău, Codru. De pe adresa, str. Grenoble, 128/2, ap. 1, au votat mai mult de 20 de persoane. OTS are informație că sunt înregistrate cu reședință și au votat mai multe persoane și de pe adresa str. Plaiului, 2/1 (numărul concret nu se cunoaște).
  • SV 33/5 Chișinău, Codru. La 12:38 listele suplimentare au fost completate în totalitate. La ora 13:09 au fost aduse alte liste suplimentare (10).
  • SV 33/3 Chișinău, Codru. Se suspectează că pe str. Jubiliara, 27, sunt înregistrate mai multe persoane cu reședință. La BESV au fost scrise 2 sesizări în acest sens de către reprezentanții cu drept de vot consultativ de a 2 concurenți.
  • SV 33/4 Chișinău, Codru. Un grup de 10 alegători au votat fiind înregistrate pe aceeași adresa – str. Costiujeni, 7, bl. 2, ap. 10.
  • SV 33/18 Chișinău, Băcioi. Până la ora 14.00, de pe adresa s. Băcioi, str. Primăverii, 12, au votat cca 18 persoane cu viza provizorie.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 3 cazuri.

  • SV 40/8 Cimișlia, Cimișlia. Urna de vot a fost agitată de către președintele BESV pentru a face sațiu la mai multe buletine de vot și a căzut un sigiliu. Sigiliul nu a fost înlocuit, au rămas 3.
  • SV 10/23 Bălți, Elizaveta. Urnele de vot au fost sigilate doar cu câte 2 sigilii.
  • SV 12/20, Sîngerei, Ciuciuleni. Urna de vot a fost sigilată cu doar 3 sigilii. Motivul invocat a fost oferirea sigiliilor insuficiente de CEC.

Altele –13 cazuri.

  • SV 12/36, Sîngerei, Sacarovca. Este extrem de frig în incinta SV, nu sunt condiții de activitate.
  • SV 33/12 Chișinău, Durlești. În intervalul 10:55 – 11:30 energia electrică a fost deconectată. Procesul de votare a continuat fără întreruperi.
  • SV 9/18, Bălți. Alegătorul nu a trecut să se identifice pe la operatorul SIAS Alegeri, dar s-a dus direct la Președintele BESV, a luat buletinul de vot și a fost introdus într-o listă suplimentară. Președintele BESV nu a dat explicație despre această listă.
  • SV 49/07 – Israel, Tel Aviv
  • SV 50/09 Elveția, Geneva
  • SV 50/42 Italia, Roma
  • SV 49/14 Rusia, Sankt-Petersburg
  • SV 50/31 Italia, Milano
  • SV 50/45Italia, Torino
  • SV 50/40 Italia, Pesaro
  • SV 27/14, Chișinău, Buiucani. La ora 14:00, unui alegător cu viza de reședință în Taraclia, i s-a permis să voteze fără nici un certificat, nefiind studentă etc. Acesta a scris o declarație și în baza acesteia a votat. Faptul dat nu a fost contestat.
  • SV 30/16 Chișinău, Ciocana. Alegătorul aflându-se în cabina de vot a sunat și a întrebat pe cel/cea ce a sunat pe cine să voteze. Președintele BESV a făcut observație după care a deconectat telefonul
Inapoi la arhiva noutaților