[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul „Primele Rândunele”: Administratorii Asociațiilor de proprietari din 7 orașe din toată țara vor fi instruiți pentru îmbunătățirea termică a clădirilor
12 Noiembrie

38 de asociații de locatari din diferite orașe ale țării vor urma instruiri pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, în urma cererilor de participare depuse în cadrul Proiectului „Primele Rândunele”. Astfel, mai mulți administratori de blocuri din Chișinău, Călărași, Soroca, Ceadîr-Lunga, Drochia, Bălți, Hîncești vor fi familiarizați cu posibilitățile de finanțare a proiectelor de eficiență energetică, inclusiv, cu aspectele administrative, juridice și tehnice de modernizare a blocurilor multietajate.

De asemenea, proiectul prevede ca după instruire, 10 asociații de locatari vor continua să participe la proiect, acestea având posibilitatea să efectueze un audit energetic gratuit al clădirii. În etapa finală vor fi selectate până la 3 proiecte, în funcție de bugetul proiectului dat pentru elaborarea documentației devizelor. Selectarea proiectelor se vor face și în baza deciziilor luate în cadrul adunărilor generale ale proprietarilor de clădiri rezidențiale care atestă disponibilitatea locatarilor de a implementa și finanța măsuri de eficiență energetică.
Implementarea proiectului va contribui, pe termen mediu și scurt, la crearea unui Fond de Eficiență Energetică pentru sectorul rezidențial, precum și la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la importanța și oportunitățile de îmbunătățire a eficienței energetice și dezvoltarea surselor regenerabile de energie. În plus, pe termen lung, va contribui la reducerea dependenței țării noastre de importurile de gaze naturale, gospodăriile vor suferi mai puțin de pe urma creșterii prețurilor la energie, iar emisiile de CO2 vor fi reduse.

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Fondul de locuințe vechi în starea actuală pune atât locatarii, proprietarii, cât și statul într-un raport de dependență. De aceea este necesar să luăm măsuri pro active pentru modernizarea clădirilor rezidențiale”. Vicepremierul mai susține că eficiența energetică este unul dintre domeniile prioritare ale politicii statului, întrucât nevoia de reducere a consumului de resurse energetice este astăzi mai relevantă pentru Moldova ca niciodată.

Toți participanții la proiect vor primi consultanță din partea experților, inclusiv din partea unui grup de specialiști internaționali din Ucraina cu experiență în implementarea proiectelor de eficienta energetica.

Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup: „Vedem exemplul vecinilor noștri cei mai apropiați, precum Ucraina, Polonia, țările baltice, care implementează cu succes programe de eficiență energetică în propria lor țară. Proiectul respectiv ține cont de toată această experiență și va ajuta să parcurgă toate etapele de modernizare a unei clădiri cu mai multe etaje, cât mai curând posibil. Pe viitor, această experiență ar trebui să devină baza modernizării energetice masive a fondului de locuințe al Moldovei”.

Proiectul „Primele Rândunele” este implementat de Centrul analitic independent Expert-Grup în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, în cadrul asistenței tehnice pentru îmbunătățirea eficienței energetice și securității în Republica Moldova pentru perioada 2022-2024.

Inapoi la arhiva noutaților