[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiectul de Rezoluție înaintat de RM pentru retragerea forțelor militare străine va fi examinat la 22 iunie curent la ședința ONU
15 Iunie

„Recent, secretariatul ONU a înregistrat proiectul de Rezoluție înaintat de RM cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor străine de pe teritoriul RM”. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.

Tudor Ulianovschi a spus că proiectul de rezoluție va fi examinat la 22 iunie curent.

„Anul trecut, diplomația RM a întreprins o serie de acțiuni pentru adoptarea în cadrul ONU a unor decizii vizând retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul RM. Această inițiativă a fost făcută de Prim-ministrul Pavel Filip și expusă în cadrul ședinței ONU la 22 septembrie 2017.

Astăzi anunțăm că Guvernul RM nu s-a dezis de această inițiativă și,recent, secretariatul ONU a înregistrat proiectul de rezoluție înaintat de RM în mod oficial: „Retragerea completă și necondiționată a forțelor străine din RM”.

Se depun eforturi în scopul asigurării unui sprijin cât mai larg a statelor membre ONU, avem 10 state care au devenit coautori ai acestei Rezoluții, care va fi examinată la 22 iunie 2018”, a spus Tudor Ulianovschi.

De asemenea, ministrul a spus că autoritățile RM se așteaptă la o susținere din partea țărilor membre ONU. „Autoritățile RM insistă asupra retragerii necondiționată și completă a GOTR în virtutea apariției ilegale pe teritoriul RM, dar nu și a contingentului rotativ care face parte din Comisia Unificată de Control care sunt dislocate în raioanele de Est în baza Acordului moldo-rus”, a mai spus ministrul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților