Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a R. Moldova estimează lucrările lui Mihai Cimpoi drept cele mai valoroase opere în știința literară contemporană și piloni ai dezvoltării personale. Astfel, cu prilejul aniversării a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare şi a 55-a de la inaugurarea şi fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, CURENTUL lansează o suită de materiale ce vizează descoperirile şi inovaţiile savanţilor moldoveni şi rezonanţa acestora.
Academicianul Mihai Cimpoi – fondatorul direcției eminescologice în știința literară din Republica Moldova.
Fiecare domeniu științific își are personalitățile paradigmatice care îi asigură notorietatea și care constituie pilonii fundamentali ai dezvoltării sale. Academicianul Mihai Cimpoi se identifică totalmente cu știința filologică din întregul spațiu românesc și cu realizările cele mai valoroase care s-au produs în domeniul științei literare contemporane. Autor a 70 de cărți și eseuri monografice și a peste 3 000 de articole, emeritul critic și estetician basarabean a impus în știința literară din Republica Moldova rigoarea judecăţii de valoare, profesionalismul de mare talent și autonomia estetică a actului critic.
Domnia Sa reprezintă nu numai un remarcabil creator de operă critică și literară, unanim apreciată de exegeți consacrați ai domeniului, ci și un promotor constant al valorilor culturii naționale. Meritul incontestabil al distinsului savant este de a moderniza demersul critic și de a-i reda dimensiunile esteticului într-o perioadă a obscurantismului ideologic. Prin investigațiile Domniei Sale cu largi deschideri interdisciplinare, academicianul Mihai Cimpoi a asigurat trecerea de la mentalitatea literară anchilozată de canoane proletcultiste la cea întemeiată pe principiile esteticului și ale valorilor autentice. Readucerea, prin actul critic și hermeneutic, în arealul cultural basarabean a unor personalități literare emblematice precum M. Eminescu, L. Blaga, C. Brâncuși, I. Heliade Rădulescu a însemnat pentru noi șansa apropierii de matricea culturală românească și a facilitat integrarea noastră într-un orizont literar și cultural diferit de cel sovietic.
Pornind de la teorii literare dintre cele mai moderne și de la sisteme de filosofie, antropologie, culturologie, semiotică și lingvistică, academicianul Mihai Cimpoi și-a edificat propriul sistem critic, prin care a interpretat opera literară din unghiuri noi și a angajat-o într-un dialog multicultural și interdisciplinar. Mihai Cimpoi a adunat, ierarhizat și valorizat literatura română din Basarabia în pagini memorabile de istorie literară, îmbogățind substanțial, prin sinteze de anvergură, panorama literară naţională.
Valoroasele cercetări în domeniul eminescologiei realizate de Domnia Sa redimensionează și amplifică perspectivele de receptare a creației eminesciene, situându-l printre cei mai reputați eminescologi din lume.
Una din contribuțiile esențiale ale Dlui academician în mediul academic moldovenesc și românesc în general, de rând cu Dicționarul enciclopedic Mihai Eminescu (Chișinău: Gunivas, 2012), este inițierea, fondarea și organizarea anuală a Congresului Mondial al Eminescologilor – manifestare științifică de amploare universală, pe care o cere imperios inegalabila creație a poetului român. Prin poezia, proza şi publicistica sa, Mihai Eminescu a angajat cultura și literatura românească într-un dialog valoric multicultural, de aceea o abordare temeinică, ancorată în actualitate a creației lui Eminescu, impune ieșirea din cadrul exegetic național și accederea în contextul hermeneutic universal.
Congresul eminescologilor oferă fericitul prilej de întâlnire a reprezentanților mai multor culturi și literaturi ale lumii, pentru abordarea multiaspectuală a creației eminesciene. Evenimentul adună în cadrul dezbaterilor scriitori, traducători, graficieni, critici și cercetători literari – eminescologi din Republica Moldova, România, Italia, Germania, Albania, Spania, China, Polonia, Cehia, Slovacia, Rusia, Turcia, Ucraina etc., care se pronunță asupra aspectelor mai puțin cercetate ale creației eminesciene, asupra felului în care este tradus poetul în spațiul universal și asupra modalităților de receptare a creației sale în diferite medii geografice și culturale ale lumii.
Prin vasta erudiție și spiritul enciclopedic, academicianul Mihai Cimpoi s-a impus cu fermitate în perimetrul valoric al culturii române, prodigioasa sa activitate literară și estetică situându-l nu doar printre eminescologii notorii, ci și în conștiința critică din întregul spațiu românesc.
Cristina Parfeni