[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proiect CURENTUL: „Știința în R. Moldova” – Ce semnifică reacția Vlad și la ce folosește aceasta
11 Decembrie

Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Știință a R. Moldova scrie prin ce se face importantă reacția chimică denumită Vlad, un termen deja intrat în circuitul științific internațional din domeniul chimiei compușilor naturali. Astfel, cu prilejul aniversării a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare şi a 55-a de la inaugurarea şi fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, CURENTUL lansează o suită de materiale ce vizează descoperirile şi inovaţiile savanţilor moldoveni şi rezonanţa acestora.

Reacția denumită Vlad aparține academicianului moldovean Pavel Vlad.

Reacţia Wurtz, reacţia Wittig, reacţia Bayer-Williger… Această lista a descoperirilor ştiinţifice, care înveșnicesc numele autorilor, poate fi continuată. Cert este faptul, că din ea nu va lipsi numele academicianului  moldovean Pavel Vlad.

Cercetările academicianul Pavel Vlad s-au soldat cu descoperirea unei noi căi de transformare a diterpenoidelor labdanice biciclice în compuși tetraciclici, care  se realizează in vitro la interacțiunea unei serii întregi de labdanoide cu superacizi.

image002

Prin stabilirea legităţilor parcurgerii acestei reacţii la diferite clase de compuşi terpenici(alcooli, acetaţii lor, acizi, esteri ş. a.)  a fost relevat caracterul fundamental al reacției Vlad.

Rezultatele obținute aduc un aport considerabil în dezvoltarea regulii biogenetice a izoprenului în seria terpenoidelor, deschid perspective în căutarea noilor compuși cu proprietăți  specifice, valoroase pentru știință și practică. Această descoperire se plaseaza  astăzi în topul mondial al studiului proceselor de ciclizare superacidă a terpenoidelor, fiind citată de savanţi străini notorii, precum laureații Premiului Nobel pentru chimie Derek Harold Richard Barton (Marea Britanie), George Andrew Olah (SUA), și de renumiții savanți Jean-Claude Jacquesy (Franţa), Peter Welzel (Germania). Ultimul savant a și intitulat reacția de ciclizare superacidă – reacția Vlad.

Aplicațiile practice ale reacției Vlad se regăsesc:

-în elaborarea metodelor noi de obținere a ambroxidului și a homofixatorului – compuși extrem de valoroși pentru industria parfumerică;

-în realizarea inedită a sintezi unei serii de compși naturali și a analogilor lor care posedâ activitate biologica sporită (anti-cancer, anti-HIV-1, antifungică, antibacteriana, antiinflamatorie), care  prezintă interes pentru industria farmaceutică și protecția mediului.

Rezultatele ştiinţifice remarcabile ale academicianului Pavel Vlad obţinute în domeniul studiului ciclizării superacide a terpenoidelor au fost expuse în peste 300 de publicații originale în reviste periodice prestigioase din țară și străinătate.

vlad-pavel-03-redactat_535x800

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților