[ X ]
[ X ]
[ X ]
Programul „Prima Casă”, la un an de la lansare. Ce arată cifrele
26 Martie

La un an de la lansare, de Programul guvernamental „Prima Casă” au beneficiat 1 800 persoane, iar valoarea locuințelor procurate ajunge la 1, 026 mlrd. lei cu 1,3 mln. lei compensații acordate, transmite CURENTUL.

Rezultatele programului au fost prezentate de ministrul Finanțelor, Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am fost un promotor aprig al acestui program. Împreună cu colegii de la Minister, am văzut avantajele acestuia și ce încărcătură benefică are pentru participanții la proces pentru a contrazice unele opinii din societate. Cheia succesului este că statul s-a ocupat de suportul beneficiarilor la toate etapele creditării până la rambursarea acestuia”, a spus Ion Chicu.

Potrivit spuselor sale, avantajele programului sunt că statul partajează riscurile oferind garanții, prima contribuție este de minim 10%, termenul de rambursare este de până la 25 ani, comisioane bancare limitate, rate lunare mici, taxe de stat reduse, suport din partea statului prin compensații Prima Casă 2,3..n.

Programul are efecte multiple și oferă posibilitate tinerilor să-și construiască viitorul acasă. Un număr mare de cetățeni au acces la credite ipotecare și reprezintă un impuls pentru creșterea economiei cu dezvoltarea pieței imobiliare.

Familiile cu mulți copii pot beneficia de ajutor din partea statului în mărime de 10% până la 100% din costul creditului ipotecar în funcție de nr. copiilor, angajații din sectorul bugetar pot beneficia de ajutor din partea statului în valoare de 50% din costul împrumutului.

În 2018 au fost achitate compensații din bugetul de stat în valoare de 410 235, 99 lei.

Dacă în următoarea perioadă vor fi înregistrați 300 beneficiari, în 3-4 ani numărul acestora va ajunge la 15 mii.

De asemenea, ministrul Chicu a accentuat că, dacă va fi instituit Parlamentul și Guvernul, în iunie curent va fi lansat și programul „Prima Casă – 4”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților