[ X ]
[ X ]
[ X ]
Producția industriei Republicii Moldova este într-o ușoară creștere
13 Septembrie

În prima jumătate a anului 2016 indicele producției industriale a marcat 99,2%. Industria extractivă a înregistrat o creștere de 21,3% față de anul trecut, iar cea prelucrătoare cu 0,8%. Indicele general de producție s-a mărit cu 0,6%, transmite CURENTUL.

Industria alimentară, în prima jumătate de an, a înregistrat o descreștere a volumului de 1%. A crescut nivelul producției la prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor; distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice; fabricarea produselor de cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase; fabricarea produselor lactate; fabricarea pâinii, prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.

Totodată s-au înregistrat reduceri la producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, apă minerală, uleiurilor și grăsimilor vegetale, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor.

Creșteri în industria prelucrătoare s-au înregistrat la prelucrarea lemnului, fabricarea articolelor din paie, fabricarea de mobilă, produselor textile, articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea pieilor, prepararea și vopsirea blănurilor, industria construcțiilor de metal, fabricarea substanțelor și a produselor chimice.

S-a redus volumul de producție la fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea echipamentelor, fabricarea produselor de cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice.

În sectorul energetic s-a micșorat volumul producției cu 5%. Indicele producției industriale pe regiuni a constituit 96,2% în Chișinău, 95,5% în Nord, 100,5% în Centru, 107,7% în Sus și 124,1% în UTA Găgăuzia.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților