[ X ]
[ X ]
[ X ]
Procesul în privința liderului „Partidului Nostru” a fost recunoscut drept unul politic
17 Mai

Organizația pentru protecția drepturilor omului „Freedom Moldova” a recunoscut procesul asupra liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, drept unul politic și suspectează guvernarea de tentativa de a pune piedici la întoarcerea politicianului de opoziție în Moldova.

În acest mod, după cum se indică în raport, „Renato Usatîi este învinuit de tentativa de omor la comandă asupra bancherului G. Gorbunțov, care a avut loc la Londra și a fost realizată de un killer din Moldova. Gorbunțov, potrivit presei, din 2008 este deținătorul „Universalbank” din Moldova. Această bancă a pierdut rapid stabilitatea financiară pe care o avea în 2005-06. În 2011, potrivit deciziei instanței, acțiunile băncii au fost sechestrate, ulterior, scoase la vânzare din contul stingerii datoriilor deținătorului în fața creditorilor. (Gorbunțov a declarat asta un atac raider). Acțiunile au fost procurate de o oarecare companie off-shore, dar deja din 2012, potrivit deciziei Băncii Naționale licența privind activitatea bancară i-a fost retrasă pentru încălcarea legislației bancare naționale”.

„Anume Usatîi, în repetate rânduri, a precizat cu ce anume se ocupa „Universalbank”, aflându-se în proprietatea lui Gorbunțov: spălare de bani, preluarea banilor deponenților și așa mai departe. Gorbunțov într-adevăr figurează într-un șir de cauze penale intentate de Procuratura Anticorupție din Moldova. Cu toate acestea, potrivit acuzării, anume Usatîi a încercat să intre în posesia acțiunilor „Universalbank”, iar în martie 2012, ar fi realizat tentativa de omor asupra lui Gorbunțov. Însăși Gorbunțov nu o singură dată și-a schimbat punctul de vedere, numind drept comanditari ai tentativei de omor persoane din Rusia, ulterior pe Usatîi, totuși, după asta a declarat că este gata să-și ceară scuze în fața lui Usatîi pentru aceste învinuiri”, se arată în textul raportului.

„La finele lui 2016, Gorbunțov din noi l-a învinuit pe Usatîi de tentativa de omor, indicând că deține informații precum că Usatîi a încercat să-i transmită bani killerului pentru ca acesta să nege implicarea sa. Potrivit Procuraturii, după aceasta într-adevăr au fost reținute persoane care ar fi intermediat transmiterea banilor killerului cu scopul de a influența depozițiile acestuia. După aceasta, în toiul campaniei electorale prezidențiale din 2016 (la care „Partidul Nostru” a participat activ) a fost eliberat un mandat de arest pe numele lui Usatîi. Mandatul de arest rămâne în vigoare și astăzi (adică deja mai mult de jumătate de an!), iar potrivit declarațiilor procuraturii – Usatîi este dat în căutare internațională.

Imediat, vom preciza că în acest caz sunt multe neclarități, totuși trebuie să luăm în calcul că avocații lui Usatîi declară despre multiple încălcări procesuale în timpul eliberării și prelungirii mandatului de arest, inclusiv că Procuratura și instanța de judecată ignoră faptul și mersul unei urmăriri a cazului dat în Marea Britanie. Usatîi, la rândul său, asigură că deține probe concludente privind adevăratul comanditar și motivele potrivit cărora Gorbunțov își schimbă mărturiile.

Mai mult ca atât, Renato Usatîi deține statutului de martor în România, unde își ispășește pedeapsa killerul, și colaborează cu anchetatorii români în cazul dat”, scriu autorii.

În încheiere autorii raportului au indicat că „în orice caz, situația cu urmărirea cazului dat (în contextul mandatului de reținere a lui R. Usatîi) durează prea mult, ceea ce trezește bănuiala că se urmărește nu scopul găsirii adevărului, ci cel de a împiedica întoarcerea politicianului de opoziție și primarului de Bălți în Moldova”.

Cauza penală împotriva președintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost deschisă încă în toamna anului trecut, sub bănuiala de fraudă. Ulterior, a fost intentată încă o cauză – privind bănuiala de tentativă de omor a „bancherului negru”, Gherman Gorbunțov. În baza celor două dosare penale, el a fost anunțat în căutare internațională.

Sursa: moldnews.md

Inapoi la arhiva noutaților