[ X ]
Problema pesticidelor de la Cișmichioi se va rezolva până la anul. Cehia va acorda suport în implementarea acestui proiect
28 Noiembrie

În cadrul cooperării pentru dezvoltare între Republica Cehă și Republica Moldova, partenerii proiectului „Reducerea riscurilor legate de depozitul de deșeuri periculoase de la Cişmichioi” – Ministerul Mediului și Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor,  proiect  monitorizat și susținut de Ambasada Republicii Cehe la Chișinău au vizitat Poligonul din Cișmichioi, unde se realizează lucrări care includ analiza de risc și un studiu de fezabilitate pentru măsuri de remediere, transmite CURENTUL.

Până în prezent, au fost prelevate circa 150 de probe de sol din teritoriul unde sunt înhumate substanțele chimice, forate pe perimetru 5 sonde pentru a scoate la suprafață mostre de sol și apă pentru a fi examinate cu utilaj specializat, inclusiv pentru experiențele de laborator, care vor fi efectuate în Cehia. Proiectul va fi finalizat în luna noiembrie 2017.

Poligonul de pesticide de lângă s. Cișmichioi a fost construit între anii 1975-1987 și conține între 4 și 16 mii de tone de pesticide și alte substanțe chimice periculoase. Acestea sunt depozitate în 14 sarcofage construite din beton sau direct în sol și izolate cu peliculă impermeabilă. Volumul total estimat al acestor sarcofage este aproximativ 26 mii m3. Conținutul deșeurilor, gradul de securitate sau potențialul de poluare a mediului la acest obiect nu se cunosc exact.

Pe baza rezultatelor investigațiilor de teren, analizei de risc și studiului de fezabilitate vor fi definite și recomandate măsurile suplimentare pentru a reduce riscurile asociate cu deșeurile de la acest obiect. În funcție de concluziile privind starea depozitului și de resursele disponibile, se presupune realizarea parțială a măsurilor corective, inclusiv din resursele alocate în cadrul de cooperare internațională pentru dezvoltare a Republicii Cehe.

Realizarea primei faze a proiectului va furniza pentru Guvernul Republicii Moldova, informații cu privire la situația reală la poligonul de pesticide și în zonele adiacente. Aceasta va permite ulterior, în conformitate cu recomandările studiului de fezabilitate, căutarea fondurilor pentru acțiuni corective permanente.

Lucrările în cadrul proiectului sunt realizate de compania DEKONTA S.A. din Republica Cehă și coordonare de Instituția Publică „EMP Management Durabil POP”, care au o experiență vastă în gestionarea și eliminarea stocurilor de pesticide inutilizabile și interzise, precum și în remedierea locațiilor contaminate cu deșeuri periculoase.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților