„Fabrica de Sticlă din Chişinău a ajuns la o răscruce când trebuie să se ia o decizie extrem de importantă, de care depinde însăşi viitorul ei”. Declarația a fost făcută de directorul fabricii, Simion Grișciuc, în cadrul unui interviu pentru CURENTUL.
Simion Grișciuc se referă astfel la unicul cuptor funcțional, care este învechit.
„Cuptorul sau cuptoarele de topire a sticlei sunt bunuri consumabile şi foarte costisitoare, iar astăzi unicul cuptor funcţional de la Fabrică se apropie de limita duratei vieţii lui, dacă putem spune astfel. Aceasta ne obligă să identificăm de pe acum posibile soluţii pentru a fi gata financiar de construcţia sau reconstrucţia unui nou cuptor”, spune Simion Grișciuc.
Totodată el se referă și la utilajul învechit.
„De asemenea, după cum am menţionat mai sus, utilajul care asigură procesul tehnologic la Fabrică, este total învechit, iar pentru a face faţă concurenţei şi a fi la nivelul solicitărilor clienţilor, suntem obligaţi să identificăm resurse pentru investiţii şi modernizare. Şi iată aici intervine provocarea cea mai mare atât pentru mine ca administrator, cat şi pentru Ministerul Economiei, care e pus în faţa unei decizii importante şi responsabile:
– fie deblochează procesul de privatizare, astfel încât la întreprindere să vină un potenţial investitor, cu menţinerea profilului;
– fie Guvernul, prin Ministerul Economiei, ne deblochează procesul de investiţii şi noi folosim lichidităţile proprii, accesăm o linie creditară, reconstruim cuptorul şi modernizăm utilajul (procesul ar urma să aibă loc cu implicarea tuturor angajaţilor, iar pe durata lucrărilor de modernizare producerea ar urma să fie stopată);
– fie nu se face nimic şi, în varianta optimistă, Fabrica mai activează în jur de doi ani până la staţionarea deplină şi intrarea în insolvabilitate.
Fiecare din aceste soluţii e dificilă, mai ales când vorbim despre investiţii, care nu vor fi mici. Dar alternativă nu există”, a mai spus Simion Grișciuc.
Cristina Pendea