Moderatoarea emisiunii „Moldova în direct” la Moldova 1 și corespondenta „Radio Europa Liberă”, Liliana Barbăroșie la începutul carierei a fost profesoară de limbă și literatura română, apoi a decis să facă jurnalism și a muncit mult ca să ajungă la unde e acum. Despre asta ea a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.
Jurnalista spune că a decis să schimbe profesia din cauza salariului mic și a mers la Facultatea de Jurnalism pentru că prietenele sale studiau acolo.
„Am absolvit Facultatea de Filologie, așa că primul meu job a fost profesoară de limba și literatura română într-un liceu din orașul meu de baștina, Soroca. La acea vreme, credeam că e vocația mea, dar ceea ce m-a respins din școală a fost că, așa cum salariile sunt foarte mici, eram nevoită mereu sa cerșesc bani de la sora mai mare și părinți. În plus, mă simțeam în provincie ca fiind în exil.
Și într-o zi am abandonat totul și am venit la Chișinău. Și cum toate prietenele mele erau jurnaliste, mi-am zis că trebuie să încerc. Eram atât de determinată să rămân în Chișinău și atât de mare nevoie de bani aveam, că am depus eforturi neomenești ca să reușesc. Am început cu o agenție de știri. Apoi a urmat un post de televiziune. Nu eram mulțumită de prestația instituțiilor la care lucram și am înțeles la un moment dat că vreau să lucrez fie la BBC, fie Europa Liberă, fie la PRO TV. În acel moment am aflat despre deschiderea unei școli de jurnalism, iar în lista de profesori erau editori de la toate aceste instituții. Și atunci m-am înscris”, ne-a povestit ea.
Liliana Barbăroșie își amintește și cum a ajuns să lucreze la „Radio Europa Liberă”.
„Actualul meu șef (Vasile Botnaru – n.r.) m-a observat și așa am ajuns la „Europa Liberă”. Acesta a fost primul loc de muncă pe potriva ambițiilor mele, care, trebuie să recunosc, ca sunt foarte mari. Am muncit enorm ca să ating standardele colegilor mei. Apoi, grație unui alt om extraordinar care m-a observat și a crezut în mine, am ajuns la televiziune. A fost din nou o experiență extrem de solicitantă. Dar acum mă simt tot mai sigură în platoul de televiziune, în confruntări cu invitații mei. Așa că pot spune că și munca la televiziune îmi produce deja satisfacție”, spune jurnalista.
Liliana Barbăroșie nu poate afirma că are o carieră de succes, dar datorită muncii și ambiției a obținut rezultate frumoase.
„Nu ştiu dacă pot să afirm că am o carieră de succes, dar trebuie să recunosc că mă simt foarte bine în meseria mea. Dar, dacă încerc să-mi amintesc când a apărut această stare de bine, atunci realizez că asta s-a întâmplat atunci când am simţit că îmi cunosc meseria. Ani de zile în care abia o învăţam, am trăit mari suferinţe, de la orice: că nu am pus întrebarea principală, că nu am prins cea mai importantă ştire, că am prins-o, dar nu am dezvoltat-o cum trebuie, că nu am reuşit să conving sursa potrivită să vorbească, că nu am reuşit s-o fac să spună lucruri importante, că nu am citat-o cu exactitate, etc.. La un moment dat am simţit însă că fac bine ceea ce fac şi atunci a venit satisfacţia.
Această satisfacţie o datorez în mare măsură capacităţii mele de muncă. Şi ambiţiei. Habar nu am de unde am luat această ambiţie, dar fără ea nu aş fi realizat prea multe.
La fel, înţeleg că dacă nu ar fi fost în viaţa mea profesională un om care a ştiut exact cum să mă trateze ca să pot scoate din mine tot la ce sunt capabilă, poate că nu eram aici. Vorbesc de actualul meu şef, care a ştiut când şi ce observaţii să-mi facă, când şi ce sarcini să-mi încredinţeze, şi cel mai important – cum să facă ca să nu mă inhibe, ci să mă lase să cresc. E o artă. Eu n-o posed, din păcate”, ne-a mai spus ea.
Pentru 2017, în plan profesional jurnalista își dorește stabilitate, dar în plan personal depune efort pentru educația fiicei.
„În plan profesional, nu am planuri deosebite pentru 2017. Aș fi mulțumita să pot continua să muncesc așa cum muncesc. În schimb, am o mare prioritate personală. Am o fiică în clasa I şi sunt foarte preocupată de formarea ei: dileme zilnice referitoare la cum o înveţi să depună efort, să vrea să citească, să-i apară simţul concurenţei, responsabilităţii, ambiţia, într-un cuvânt sunt acum preocupată de întrebarea: „cum creşti un om de succes?”, spune jurnalista.
Cristina Parfeni