[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primele indicații geografice ale R. Moldova au devenit protejate pe teritoriul UE
27 Octombrie

Primele patru indicaţii geografice ale Republicii Moldova au obținut protecţie pe teritoriul Uniunii Europene, fiind recunoscute în cele 28 de state membre, transmite CURENTUL.

Decizia a fost adoptată în cadrul celei de-a doua reuniuni a Subcomitetului pentru Indicații Geografice (IG), instituit în conformitate cu Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care s-a desfășurat pe 18 octombrie curent, la Bruxelles.

Astfel, începând cu data de 18 octombrie 2016, pe teritoriul UE sunt protejate indicaţiile geografice care desemnează trei zone vitivinicole ale Republicii Moldova: Valul lui Traian, Codru, Ştefan Vodă , dar şi indicaţia geografică Divin, care va fi utilizată pentru produsul „rachiu de vin învechit” fabricat pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

Anterior, a fost asigurată protecție pe teritoriul UE pentru două denumiri de origine ale Republicii Moldova: Ciumai și Romănești.

Partea europeană urmează să dețină președinția Subcomitetului IG până la data de 31 decembrie 2016, după care preşedinţia Subcomitetului va fi preluată de către partea Republicii Moldova, în conformitate cu Regulile de procedură ale Subcomitetului IG, care este responsabil să monitorizeze evoluția acordului în domeniul indicațiilor geografice și servește drept forum de cooperare și dialog în materie de IG.

Astfel, în cadrul reuniunii au fost trecute în revistă ultimele evoluții înregistrate în sistemul indicațiilor geografice din Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Un alt subiect care a fost tratat cu multă atenţie în cadrul Subcomitetului vizează asigurarea protecției denumirii de origine controlată Prosecco (Italia), denumire utilizată de către o companie din Republica Moldova pentru marcarea unor vinuri produse în Republica Moldova. Amintim că denumirea de origine controlată Prosecco beneficiază pe teritoriul Republicii Moldova de protecție atât în virtutea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, cât și în conformitate cu Aranjamentul de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și înregistrarea lor internațională, aranjament la care Republica Moldova este parte.

Republica Moldova a notificat Comisia Europeană despre două indicații geografice pentru care solicită protecție pe teritoriul UE, și anume: Indicația Geografică Protejată “Rachiu de caise de Nimoreni” și Indicația Geografică Protejată „Dulceață din petale de trandafir Călărași”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților