[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primarul Chișinăului: Instituțiile medicale din municipiu sunt bine pregătite pentru procesul de vaccinare
15 Aprilie

„Circa 500 paturi libere zilnic în spitalele municipale COVID. Cu regret, cazurile grave sunt încă foarte multe și nu avem în continuare paturi libere în secțiile de terapie intensivă, chiar dacă capacitatea acestora a fost triplată”, comunică Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, informează CURENTUL.

La fel, edilul spune că în Chișinău sunt înregistrate cca 103.000 cazuri COVID de la debutul pandemiei și 1750 decese.

„Observăm o diminuare comunitară a noilor infectări cu COVID-19. Vedem o tendință de descreștere a cazurilor zilnice de decese din cauza infecției cu noul coronavirus. Rămânem în continuare în situație epidemiologică de alertă sporită”, notează Ceban, pe Facebook.

Totodată, primarul spune că din 19 aprilie vor ieși gradual din circuitul COVID Spitalul municipal de Ftiziopneumologie (cu 150 paturi) și blocul vechi de maternitate de la Spitalul municipal „Gh. Paladi” (cu 110 paturi).

Ce ține de procesul de vaccinare în municipiu, edilul comunică: „Instituțiile medicale din municipiu sunt bine pregătite pentru procesul de vaccinare: au fost formate echipele de vaccinare, sunt operaționale în acest moment 19 Puncte de Vaccinare, a fost instruit personalul, s-a efectuat un exercițiu de simulare a întregului proces logistic de recepționare, transportare, depozitare și distribuire a vaccinurilor”.

Ceban mai spune că, în total, până la data de 14 aprilie, în mun. Chișinău au fost vaccinate cu Doza I – 30.494 persoane, inclusiv 11.243 în instituții medicale spitalicești și 19.251 persoane de către Asistența Medicală Primară.

„De ieri s-a început procesul de imunizare cu doza a II-a Pfizer/BioNTech. Vaccinarea persoanelor eligibile cu doza a II cu vaccinul AstraZeneca se planifică din data 27 aprilie, iar cu vaccinul Sinofarm din data 12 aprilie. La CSP Chișinău au fost raportate doar 28 evenimente adverse post-imunizare moderate la vaccinul Astra Zeneca și Pfizer. Cazuri grave cu pericol pentru viață nu au fost raportate”, susține Primarul.

Ceban mai declară că până la ziua de astăzi au fost imunizate circa 40% din cadrele didactice din municipiu. În paralel, spune el, s-a decis vaccinarea prioritar din săptămâna curentă și a taxatorilor din parcurile de troleibuze și autobuze.

Cu privire la pașii următori, Ceban declară: „Suntem în curs de elaborare a unei liste de alte grupuri profesionale organizate din municipiu, care sunt din categoria persoanelor cu risc sporit de contaminare. Totodată, suntem în proces de analiză a unui sistem electronic de programare pentru vaccinare”.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților