[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primăria Chișinău: Taxa de salubrizare a fost aprobată de CMC acum doi ani
20 Iunie

Primăria Capitalei spune că taxa de salubrizare a fost aprobată de consilierii municipali acum 2 ani, este vorba de 10 lei pe lună, informează CURENTUL.

Taxa a fost amânată pentru acest an din cauza tergiversărilor la nivel central. Primăria Capitalei acuză PAS de populism.

„Partidul PAS a majorat facturile oamenilor până la 4, 7, 10 mii de lei pe lună la Gaz, a majorat energia electrică cu mii de lei, agentul termic și multe alte contracte au fost semnate dubios de către PAS sub paravanul “secretelor de stat” și “secrete comerciale”.

Toate acțiunile cu tribuna în fața primăriei, sunt tot mai dese, deoarece pentru ei, campania electorală a început.

PAS cunoaște, chiar și potențiala aprobare în CMC a unei noi decizii în această privință, va fi ilegală și nu va putea fi pusă în aplicare, ținând cont de faptul că parametrii bugetari sunt aprobați și nu pot fi schimbați la această etapă.

Nu există nici un mecanism legal de restituire a resurselor achitate, sau alt mecanism care să poată fi pus în aplicare pentru a nu achita”, spune Primăria Capitalei.

De asemenea, autoritățile menționează că, cheltuielile orașului pentru salubrizare sunt peste 300 mlioane lei anual, Spatii Verzi, Exdrupo, salubrizare strazi și deszăpezire, curățarea rețelelor pluviale, intervenția IMPSL-urilor în sectoare, etc, iar din achitarea plății pentru slubrizare și altele care sunt achitate s-ar acumula suma de circa 50 de milioane de lei pe an.

„Această taxă este aplicată în foarte multe localități din Republica Moldova și în unele localități ajunge chiar și la 144 lei pe an.

Doar în Chișinău sunt scutiți de aceste plăți:

– Persoanele de vârstă pensionară
– Persoanele cu dizabilități severe și accentuate
– Persoanele cu dizabilități din copilărie
– Persoanele cu dizabilități medii (participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, participanți la acțiunile de luptă din Afganaistan, participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl)
– Copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Această taxă este stipulată în codul fiscal din 2014.

Taxa se achită o singură dată pe an și va fi direcționată exclusiv către următoarele tipuri de lucrări:

– Salubrizarea străzilor și a spațiilor publice
– Instalarea coșurilor stradale
– Golirea coșurilor stradale
– Întreținerea mobilierului urban
– Cositul în spațiile publice
– Amenajarea spațiilor publice
– Curățarea și defrișarea arborilor, precum și tratamentul fitosanitar prin stropiri
– Deszăpezirea
– Deservirea canalizărilor pluviale
– Dezinfecția”, precizează Primăria Capitalei.

Inapoi la arhiva noutaților