[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președinția, la CC: Este Președintele obligat să înainteze candidaturi la funcția de Prim-ministru, în cazul incapacității Parlamentului?
23 Aprilie

Președinția, astăzi, s-a adresat la Curtea Constituțională (CC), pentru a i se comunica dacă are dreptul Președintele Republicii Moldova să înainteze un candidat la funcția de Prim-ministru, informează CURENTUL.

Consilierul Președintelui R. Moldova, Maxim Lebedinschi, a comunicat mai multe detalii. „În 27 ani de independență, nu a fost o asemenea situație de criză politică. În conformitate cu Constituția Republicii Moldova, în cazul nealegerii candidatului la funcția de Prim-ministru într-un termen de 3 luni de zile, Președintele republicii dizolvă Parlamentul ales. Aceeași normă stabilește că, cel puțin, trebuie să fie două propuneri în termen de 45 de zile, înglobat în cele 3 luni”, a declarat Lebedinschi.

În același timp, reprezentantul Președinției a comunicat despre sesizarea depusă. „Astfel, am venit cu această sesizare ca înalta Curte să ne comunice dacă Președintele Republicii Moldova este obligat să propună această candidatură sau aceste candidaturi în cazul incapacității Parlamentului de a activa sau în cazul imposibilității de întrunire a acestora în ședință”, a comunicat acesta.

Prin urmare, Lebedinschi a vorbit despre următoarele acțiuni. „În dependență de răspunsul Curții, vor depinde și acțiunile Președintelui în continuare. În cazul în care Curtea va spune că Președintele este obligat să demareze procedura, indiferent de capacitatea de exercițiu a Parlamentului, atunci va începe procedura de consultare a fracțiunilor cu înaintarea ulterioară a candidaturii la funcția de Prim-ministru”, a mai vorbit el.

Totodată, Lebedinschi a reiterat unele prevederi legale. „În momentul în care în 3 luni de zile nu se alege Prim-ministrul, Președintele urmează să dizolve acest Parlament și ajungem la alegeri parlamentare anticipate. Totodată, Constituția stabilește că, în cazul în care nu se alege de 2 ori candidatura propusă de Președinte la funcția de prim-ministru, Parlamentul se dizolvă”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților