[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele țării, a Parlamentului, deputați și Ambasadorul F. Ruse au despus flori cu ocazia oamgierii a 221 ani de la nașterea poetului rus Alexandr Pușkin
6 Iunie

Președintele țării, Igor Dodon, însoțit de Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, și de un grup de deputați, au depus flori la monumentul lui Aleksandr Pușkin din capitală, cu ocazia omagierii a 221 ani de la nașterea poetului, transmite CURENTUL.

„Anume pe pămîntul moldovenesc, Pușkin a scris multe dintre creațiile sale, iar la Chișinău a început să scrie poemul „Evghenii Oneghin”. Aici, el a prietenit cu clasicii literaturii moldovenești Constantin Negruzzi și Constantin Stamati.

Alexandr Pușkin rămîne pentru poporul multietnic al Moldovei o punte culturală dintre cele două țări, simbolizînd prietenia noastră multiseculară”, a menționat Igor Dodon.

„Marele poet rus Aleksandr Pușkin, al cărei zi de naștere este marcată astăzi, a lăsat o imensă moștenire literară în istoria poporului rus, cât și în cea a Moldovei, deoarece creația acestuia a fost influențată de anii de aflare în exil în Basarabia”, consideră Zinaida Greceanîi.

Începând cu 2010, la data de 6 iunie este marcată, anual, Ziua limbii ruse, la recomandarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Limba rusă este una dintre cele şase limbi oficiale ale ONU, celelalte fiind engleză, arabă, spaniolă, chineză şi franceză. Data de 6 iunie nu a fost aleasă întâmplător pentru a celebra limba rusă, aceasta fiind ziua de naştere a poetului Aleksandr Puşkin, considerat întemeietorul literaturii ruse moderne.

Cristina Pendea

49976390352_f8ebd8de52_o

Inapoi la arhiva noutaților