[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele RM: La elaborarea proiectului privind votul mixt, s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării
20 Iulie

Președintele Republicii Moldova a salutat adoptarea, cu votul a 74 de deputați, proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, informează CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a declarat:

„Este inițiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine, care prevede: menținerea pragului electoral de 6% pentru partide de accedere în Parlament; desfășurarea alegerilor pe circumscripții într-un singur tur; alegerea deputaților pe circumscripții speciale regiunea Transnistreană; mandate de deputat pentru diaspora. În ce privește numărul secțiilor de votare în diasporă a fost inclus un criteriu suplimentar pe care îl promovăm încă din 2015 și anume – numărul persoanelor care se află, muncesc sau sunt stabilite permanent în țara în care urmează să fie deschise aceste secții de votare”.

Igor Dodon a felicitat fracțiunea Partidului Socialiștilor cu această ocazie. „Menționez că, în anul 2011 inițiativă respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiștilor, în fruntea căruia m-am aflat pînă la investirea în funcția de Președinte al țării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă al programului electoral al PSRM. La elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”, a mai scris Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților