[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele RM, la discuții cu Președintele în exercițiu al OSCE
18 Ianuarie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Miroslav Lajcak, Președinte în exercițiu al OSCE, dar și Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, informează CURENTUL.

Dodon menționează că, în cadrul întrevederii, au fost abordate mai multe subiecte cu privire la desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova.

„Am menționat o particularitate importantă a acestei campanii electorale: pentru prima dată în istoria Moldovei, alegerile se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt care reprezintă o experiență unică în desfășurarea campaniei electorale. Am subliniat că asigurarea unor condiții egale de participare la alegeri pentru toți concurenții electorali și cetățenii Republicii Moldova este o condiție esențială pentru recunoașterea acestor alegeri ca fiind echitabile și corecte, atît din partea cetățenilor, cât și din partea partenerilor externi și a organizațiilor internaționale. În acest sens, am solicitat reprezentanților OSCE să se implice cît mai activ în monitorizarea procesului electoral din Republica Moldova”, a scris Dodon, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui Dodon, discuții au fost și despre secțiile de votare pentru alegerile parlamentare. „Mi-am exprimat profunda îngrijorare față de abordarea injustă, de-a dreptul discriminatorie, a Guvernului cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni aflați în afara Republicii Moldova. Drept exemplu am menționat situația a sute de mii de moldoveni care lucrează în Rusia şi pentru care Guvernul intenționează să deschidă doar 8 secții de votare, situaţie care poate fi calificată drept o restricționare deliberată a drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova”, a mai scris el.

În același timp, Dodon s-a referit și la subiectul reglementării transnistrene. „Am atras atenția Președintelui în exercițiu al OSCE asupra progreselor substanțiale înregistrate în ultimii ani în cadrul programului de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. În cadrul recentei întrevederi cu conducerea Transnistriei, aceasta din urmă a dat asigurări că nu le vor fi create impedimente cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în regiunea transnistreană şi doresc să participe la alegerile parlamentare din Moldova. Totodată, a fost menționat faptul că au apărut circumstanțe favorabile realizării programului de măsuri de consolidare a încrederii, precum și reluării consultărilor politice privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean în formatul ”5+2””, a declarat Dodon.

Totodată, el a comunicat unele detalii cu privire la participarea sa la următoarele alegeri. „L-am informat pe domnul Lajcak că în prezent examinez posibilitatea participării mele în cursa pentru alegerile parlamentare”, a conchis Dodon.

Mihaela Conovali

50530618_358105438321860_8614166784599130112_n 50008747_526159444549228_2152481967730327552_n

Inapoi la arhiva noutaților