[ X ]
[ X ]
[ X ]
Președintele RM: „Indiferent cine va fi la guvernare în următorii ani se va ciocni de aceeași problemă – depopularea acestei țări”
3 Aprilie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că trebuie să abandonăm lupta geopolitică și să instituim un moratoriu asupra integrărilor externe spre Vest sau spre Est. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi în cadrul conferinței Internaționale „Provocările demografice din Republica Moldova: cauze, efecte și modalități de abordare ale acestora pe baza experienței internaționale”, informează CURENTUL.

Igor Dodon a declarat că obiectivul clasei politice, cel puțin, pentru următorul deceniu trebuie să fie Moldova și nu un proiect extern.

„Țara noastră se confruntă astăzi cu un șir de probleme de ordin fundamental, există o vină colectivă pentru această stare de lucru. Erorile grave admise de toate guvernările, cu unele excepții, care s-au perindat la cârma statului din 1991 încoace au transformat Republica Moldova în cel mai sărac și depopulat stat din Europa. Problemele economice și sociale cronice, cu care se confruntă țara noastră au alimentat neîncetat încrederea unor cetățeni de-ai noștri, față de perspective de viitor ale statului și față de capacitatea moldovenilor de a se autoguverna. Și mai grav este că unele forțe politice din țară și de peste hotare nu au ezitat să profite de slăbiciunea țării noastre în perioada de tranziție. Aceste forțe nu se mai camuflează, după declarații false, iar recent au declarat deschis intenția de a lichida statul RM. Totodată, majoritatea absolută a cetățenilor Moldovei optează pentru independența și suveranitatea țării, însă vor să aibă convingerea că acest stat va proteja și va avea un viitor cu care să ne mândrim. Oamenii au nevoie de încurajare și de încredere în ziua de mâine”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că este evident faptul că situația demografică în RM este foarte îngrijorătoare, iar salvarea propriului nostru popor de la declin urmează să devină o preocupare și prioritate maximă pentru clasa politică, dar și pentru mediul academic și societatea civilă. „Consider că, problema demografică este problema numărul I pentru țara noastră. Indiferent cine va fi la guvernare în următorii ani se va ciocni de aceeași problemă – depopularea acestei țări. Noi devenim un teritoriu fără populație și asta trebuie să o înțelegem cu toții indiferent de culoarea politică și de viziunile ideologice. Toate celelalte probleme pot fi rezolvate și pot fi recuperate în câțiva ani sau decenii de muncă și efort, dar cum să restabilim componența unui popor care e distrus?! Consider că, trebuie să ne mobilizăm eforturile pentru a face față provocării demografice. Salvarea poporului Moldovei trebuie să fie misiunea fundamentală a oricărei guvernări de la Chișinău, dar și preocuparea mediului academic și a societății civile care să le amintească mereu guvernaților de pericolul, soluțiile demografice ale țării. Toate acțiunile noastre socio-economice, educaționale, politice, geopolitice trebuie să aibă la bază strategia demografică a populației și diminuarea substanțială a emigrației. Dacă nu vom păstra integritatea poporului, proiectul nostru statal va deveni inutil pe termen lung”, a punctat Dodon.

Șeful statului a mai spus că interesele geopolitice trebuie să fie subordonate intereselor naționale, nu agendei expuse din exterior. „Suntem datori să nu creăm relații ostile cu partenerii noștri strategi, nu putem prieteni cu unii vecini împotriva altora. Consider că, țara noastră nu trebuie să fie implicată în nici un format militar extern, iar pe teritoriul țării nu trebuie să existe trupe străine. Reintegrarea teritorială a țării, prin readucerea de facto a regiunii transnistrene în componența statului va putea fi realizată numai dacă RM își va păstra neutralitatea și bunele relații cu FR, nu doar cu țările din Occident”, a mai spus Dodon.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților