În perioada 5-6 decembrie Oficiul Suprem de Audit al Poloniei găzduiește Întrunirea conducătorilor instituțiilor supreme de audit (ISA) din cadrul Inițiativei celor Trei Mări (3SI).
Delegația Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), condusă de Președintele instituției, Marian Lupu, participă la această platformă internațională importantă, alături de delegațiile ISA din țările membre UE din Europa Centrală și de Est, precum Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. De asemenea, la eveniment participă reprezentanții corpului diplomatic din țările instituțiilor supreme de audit participante, delegația CCRM fiind însoțită de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Polonă, E.S. Igor Bodiu.
Întrunirea conducătorilor instituțiilor supreme de audit din țările 3SI prezintă o oportunitate importantă de a discuta despre abordarea de audit asupra performanței investițiilor finanțate din fondurile 3SI. În prima zi a evenimentului, participanții au făcut schimb de opinii privind direcțiile de conlucrare pe viitor în cadrul forului, precum și au împărtășit experiența acumulată din perspectiva auditului public extern în cadrul Inițiativei.
„Curtea de Conturi a Republicii Moldova va fi participant activ al forului profesional al ISA, creat în baza Inițiativei 3SI, Inițiativă care va contribui cu siguranță la consolidarea cooperării în domeniul auditului public extern, schimbul de experiență și bune practici de auditare a fondurilor externe”, a remarcat Președintele CCRM în cadrul discursului său.
Inițiativa celor Trei Mări își propune să sporească reziliența, autonomia și cooperarea regională, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii, consolidarea independenței energetice, de infrastructura, în comunicații digitale. Obiectivul urmează a fi atins prin sprijinirea finanțării colective pentru noi proiecte de infrastructură pentru a conecta regiunea dintre Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră. Țările Inițiativei celor Trei Mări reprezintă împreună 29% din suprafața întregii UE și sunt locuite de 25% din populația UE, cu un potențial considerabil și de a contribui la dezvoltarea regională prin noile investiții în țările celor Trei Mări.
Menționăm că Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina, calitatea de stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări în septembrie 2023, decizia fiind luată la cel de-al VIII-lea Summit 3SI.