Discuțiile au subliniat rolul OSCE în consolidarea rezilienței și stabilității Republicii Moldova, precum și în sprijinirea parcursului european al țării. În acest context, Mihai Popșoi a reafirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru soluționarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, prin dialog politic și cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale țării, în limitele hotarelor recunoscute la nivel internațional: „Toate eforturile noastre vizează menținerea unei situații calme și pașnice pe ambele maluri ale Nistrului și soluționarea problemelor umanitare pentru întreaga populație a țării, indiferent de regiune”.
Securitatea regională și consecințele războiului din Ucraina au fost alte teme de interes major. Ministrul Popșoi a subliniat susținerea Moldovei pentru integritatea teritorială a Ucrainei, menționând că „o pace justă și stabilă este esențială pentru securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre”.
Un subiect aparte a fost criza energetică generată de sistarea de către Gazprom a livrărilor de gaze naturale către raioanele din stânga Nistrului, cu accent pe identificarea de soluții durabile pentru a depăși această provocare. „Criza energetică din Republica Moldova este un alt exemplu al încercării Rusiei de a semăna haos și perturbări în vecinătatea sa. Moldova și cetățenii săi au demonstrat o reziliență remarcabilă în această situație dificilă”, a afirmat Valtonen.
În cadrul conferinței de presă comune, ministra Elina Valtonen a prezentat prioritățile mandatului Finlandei la OSCE, axându-se pe promovarea drepturilor omului, democrației, libertății presei și respectării principiilor Decalogului de la Helsinki, mai ales în anul jubiliar care marchează 50 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki.
„În calitate de Președinție în exercițiu a OSCE, doresc să transmit prin această vizită timpurie că Republica Moldova este importantă pentru Finlanda și pentru OSCE. Pentru Finlanda este esențial ca OSCE să aducă plus valoare. În Republica Moldova avem un mandat clar, în calitate de președinție în exercițiu, sunt angajată să avansez procesul de reglementare transnistreană”, a subliniat Elina Valtonen.
Oficialii au subliniat totodată relațiile bilaterale bune și constructive dintre Republica Moldova și Finlanda. Mihai Popșoi a evidențiat importanța intensificării cooperării în domenii de interes reciproc: „În contextul demarării negocierilor de aderare la UE, suntem siguri că vom avea o cooperare tot mai intensă atât pe plan bilateral, cât și multilateral, cu accent pe fortificarea cadrului juridic bilateral, intensificarea relațiilor economice și creșterea volumului comercial dintre țările noastre”.
Discuțiile au reconfirmat angajamentul comun al Republicii Moldova și al Finlandei de a contribui la asigurarea securității, stabilității și dezvoltării durabile atât la nivel regional cât și pe întreg continentul european.