[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul RM și Președintele Lituaniei, la discuții. Detalii!
22 August

În cadrul unei vizitei oficiale la Vilnius, Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, informează CURENTUL.

„Oficialii au discutat despre perspectivele cooperării moldo-lituaniene pe multiple planuri, evoluțiile politicii interne din ambele țări, implementarea agendei de reforme în Republica Moldova, fiind abordate inclusiv problemele regionale de securitate”, comunică Guvernul Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de Lituania în perioada crizei politice de la Chișinău și pentru susținerea multidimensională oferită Republicii Moldova atât în procesele de integrare europeană, cât și în cadrul Parteneriatului Estic, se menționează în același comunicat al Guvernului.

La rândul său, Președintele Gitanas Nauseda a reiterat importanța menținerii dinamicii intense a relațiilor Republicii Moldova cu instituțiile și statele membre ale UE în vederea continuării agendei de reforme. Oficialul a mai subliniat interesul de a împărtăși experiența Lituaniei cu autoritățile țării noastre în realizarea reformelor pentru beneficiul cetățenilor, relatează Serviciul de presă al Guvernului.

Totodată, se menționează că, în cadrul vizitei, Premierul Maia Sandu a mai avut astăzi o întrevedere cu Linas Linkevicius, Ministrul de Externe al Republicii Lituania. Oficialii au examinat posibilitatea reluării activității Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană în cadrul căreia să fie discutate chestiunile care vizează atât integrarea europeană, cât și cooperarea economică. „În această ordine de idei, oficialii au exprimat interes pentru consolidarea cooperării moldo-lituaniene în domeniul promovării şi protejării reciproce a investiţiilor, în domeniul luptei împotriva criminalităţii, în domeniul standardizării, precum și pe dimensiunea combaterii ameninţărilor hibride, fiind propus în acest sens, organizarea unui eveniment al Parteneriatului Estic (PaE) dedicat tematicii securității cibernetice, în toamna anului 2019”, se menționează în comunicat.

În același timp, parcursul European al Republicii Moldova, promovarea unei inițiative noi de parteneriat european, dar și cooperarea guvernamentală bilaterală au fost discutate de Prim-ministrul Maia Sandu la întrevederea cu omologul său lituanian, Saulius Skvernelis.

Tot în cadrul vizitei sale la Vilnius, Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întâlnire oficială cu Președintele legislativului Lituaniei, Viktoras Pranckietis, în cadrul căreia interlocutorii au făcut schimb de opinii în legătură cu fortificarea relațiilor interparlamentare și a schimbului de experiență între legislativele de la Chișinău și Vilnius, evidențiind totodată importanţa schimbului de experiență și preluării bunelor practici europene în ţara noastră.

Mihaela Conovali

68616010_2390200657859359_817053919598346240_n 20190822-48597829837_4d5c0c4ec0_o

Inapoi la arhiva noutaților