[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premierul Dorin Recean a comemorat, la Florești, victimele celui de-al doilea val al deportărilor staliniste
6 Iulie

Aflat la Florești, prim-ministrul Dorin Recean a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului stalinist. La memorial, șeful Executivului a discutat cu o supraviețuitoare a Gulagului sovietic. Elena Postolache-Șoimu i-a relatat premierului povestea cutremurătoare prin care a trecut împreună cu familia sa.

Șeful Executivului i-a mulțumit doamnei Postolache Șoimu pentru curaj și rezistență și pentru că, alături de alți basarabeni, a luptat pentru drepturile ei și pentru libertate.

„Onorăm memoria celor care au fost deportați în ținuturi îndepărtate și care au purtat această traumă toată viața – familii despărțite, suferință fizică și emoțională, nedreptate. Comemorând cel de-al doilea val de deportări, trebuie să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor mai repeta niciodată. Trebuie să apărăm valorile umane fundamentale și să fim solidari cu toți cei care încă se confruntă cu represiuni și nedreptate”, a menționat prim-ministrul Recean.

Acum, 74 de ani, 35 796 de oameni de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova au fost deportați în Siberia, acesta fiind cel mai mare val de deportări în masă din istoria țării noastre.

Astăzi, în țara noastră, sunt organizate o serie de evenimente, în memoria victimelor deportărilor. La Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, a fost inaugurată o expoziție imersivă cu genericul „Basarabenii în Gulag”,  care poate fi vizitată de public.

20230706-ES1_7881 20230706-ES1_7815

Inapoi la arhiva noutaților