[ X ]
[ X ]
[ X ]
Precizările Președintelui Dodon privind negocierile și dizolvarea Parlamentului
8 Iunie

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, a susținut că situația din țară „este una foarte complicată și suntem în preajma unei destabilizări masive a situației din țară”, informează CURENTUL.

„Eu, personal, nu am chemat lumea în stradă. Se pare că, se înceracă de a mai prelungi mandatul de guvernare”, a comunicat Dodon.

Prin urmare, el a reacționat la precizările Curții Constituționale. „Dizolvarea sau nu a Parlamentului Republicii Moldova – conform Constituției, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor, poate să dizolve Parlamentul. Mai mult ca atât, doar Președintele Republicii Moldova, dispune de dreptul de a dizolva Parlamentul. Astăzi nu voi semna decretul de dizvolvare a Parlamentului. Nimeni nu mă obligă să fac acest lucru, astăzi”, a declarat șeful statului.

„Luni voi invita fracțiunile parlamentare pentru consultări, așa cum prevede Constituția”, a precizat Dodon.

În același timp, el a comunicat dacă „pot sau nu partidele, astăzi, să mai negocieze”. „Eu am văzut interpretarea Curții Constituționale – poate, astazi, vor găsi compromisuri. Întrebarea de bază este: va fi sau nu recunoscut votul comun din Parlament, dacă găsesc ei limbă comună și voteaza Speakerul și premierul – Curtea Constituțională nu va recunoaște, Procuratura va deschide dosare penale. Deputații care vor vota merg la risc, iar dacă vor vota, pot spune că, au curaj”, a spus șeful statului.

Totodată, Dodon a anunțat că urmează să aibă o întrevedere cu mai mulți oficiali. „La ora 11, i-am invitat pe Ambasadorul Federației Ruse, al Uniunii Europene și al Statelor Unite – să-i informez cu privire la situația din țară. Poate vor veni și ei cu un mesaj”, a declarat Dodon.

Șeful statului, în același timp, a venit cu un mesaj către cetățenii R. Moldova. „Vreau să mă adresez către cetățeni – vă rog, stați acasă. Nu vă dați provocați. Nu ieșiți la proteste”, a conchis Dodon.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților