[ X ]
[ X ]
[ X ]
Precizările ministrului de Externe privind schimbările sediilor Ambasadei SUA din Chișinău și Ambasadei RM din Tel Aviv
21 Iunie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, astăzi, a comunicat că Ambasada din Israel – de la Tel Aviv, nu va fi mutată la Ierusalim, pe când construirea noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău va începe în curând, informează CURENTUL.

În acest fel, Popescu s-a referit la transferarea Ambasadei din Israel, dar și cum văd partenerii americani decizia luată de Guvernul Filip.

„Partenerii noștri americani văd foarte simplu, tot așa cum vedem și noi. Nu a existat o decizie a unui Guvern de mutare a Ambasadei, pentru că la data respectivă, când s-a făcut această declarație politică, nu exista o astfel de entitate legală în Republica Moldova – Guvernul Filip. În plan legal ceea ce s-a întâmplat cu această declarație – e că un grup de cetățeni ai Republicii Moldova au deținut funcții în Guvern, s-au reunit și au făcut o declarație politică. Altceva nu s-a întâmplat. Partenerii noștri americani și-au dat foarte bine seama de acest lucru, de aceea acest subiect nu a fost ridicat în discuție cu noi. Ambasada Republicii Moldova rămâne unde a fost, asta este decizia Guvernului, iar dacă un grup de cetățeni au vrut să facă alte declarații – nu este în competența mea să completeze”, a comunicat Popescu.

În același timp, el a comunicat că SUA, în curând, va avea o nouă ambasadă la Chișinău. „Ne mișcăm cu maximă rapiditate, chiar astăzi am la amiază o ședință pentru a debloca situația și a intra într-o nouă fază, în care SUA vor fi în poziție de a începe lucrările de construcție a Ambasadei. Deci, aici nu există blocaje, nu există întrebări. Noi deja lucrăm ca toate documentele să fie în regulă și ca SUA să aibă o nouă ambasadă la Chișinău”, a conchis Popescu.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților