Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) a oferit suport Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova prin organizarea unui webinar cu tema „Desfășurarea alegerilor pe timp de pandemie”, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, membrul Comisiei de la Veneția Oliver Kask a făcut o retrospectivă a recomandărilor organizației privind condițiile în care urmează să se desfășoare alegerile în situație de urgență. El a remarcat că „De facto, noile condiții generate de pandemie nu vin să distorsioneze principiile generale ale votului secret, direct, universal, egal și liber, iar acest lucru poate fi dovedit de buna experiență relatată de reprezentanții autorităților electorale”.
Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil a trecut în revistă principalele acțiuni întreprinse de către autoritățile din Republica Moldova în vederea prevenirii răspândirii COVID-19 în contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul curent. El a subliniat: „Ținând cont de experiența altor state din regiune, dar și din lume, care au desfășurat alegeri în condiții similare cu cele din Republica Moldova, ne-am luat angajamentul să depunem toată diligența, conjugată cu efortul instituțiilor statului specializate în domeniul gestionării politicilor de sănătate publică, și să creăm condiții pentru ca alegătorii să poată participa la scrutinul prezidențial în cele mai sigure circumstanțe”.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost prezentată experiența Republica Franceze, Republicii Italiene, României și Muntenegru în care au avut loc alegeri în anul 2020. Vorbitorii s-au axat pe principalele măsuri adoptate și implementate la diferite etape a procesului electoral atât la nivel legislativ cât și practic, provocări și probleme întâmpinate, dar și unele recomandări și lecții învățate.
Astfel, a fost atrasă atenția asupra importanței bunei coordonări și planificări a acțiunilor de prevenire a pandemiei, asigurării dreptului de vot pentru cetățeni în condiții cât mai sigure și realizarea unor acțiuni suficiente pentru instruirea funcționarilor electorali și comunicarea cu alegătorii. De asemenea, participanții la discuții au relatat că nu a fost înregistrată o creștere semnificativă a numărului de infectări ca urmare a desfășurării alegerilor.
Cristina Gurez