[ X ]
[ X ]
[ X ]
PPE cere Comisiei Europene să stopeze finanțarea pentru R.Moldova
20 Iulie

Parlamentul Popular European denunță schimbarea sistemului de vot în Republica Moldova, ce a fost adoptată astăzi cu votul a 74 de deputați, și condamnă cu fermitate faptul că parlamentarii nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Despre aceasta menționează liderul PPE, Joseph Daul, într-o declarație publică, informează CURENTUL.

Daul afirmă că parlamentarii moldoveni au ales astăzi „autoritarismul în loc de democrație, corupția – în loc de transparență, haos – în loc de lege”.

„Este de-a dreptul regretabil faptul că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și celui al Socialiștilor, cu liderul Plahotniuc, în loc să apere interesele oamenilor”, a menționat liderul PPE.

Oficialul European a amintit că, Comisia de la Veneția a avut recomandări clare, prin care indica faptul că nu e cazul să se schimbe sistemul electoral. „Ca de obicei, Partidul Democrat a ignorat recomandările Comisiei de la Veneția și poziția Uniunii Europene în privința sistemului electoral, mimând în loc schimbarea legii”, a menționat el.

Totodată, Daul a mai spus că noul sistem electoral a fost adoptat într-o manieră lipsită de transparență, fără implicarea deplină a opoziției și societății civile. „Îngrijorările privind finanțarea partidelor, influența businessman-ilor asupra politicienilor, delimitarea clară a circumscripțiilor, reprezentarea obiectivă a minorităților și diasporei, precum și pragul ridicat, sunt doar câteva dintre subiectele ce nu au fost abordate”, a declarat oficialul.

În context, liderul PPE anunță că, PPE a lansat un apel Comisiei Europene să stopeze orice fel de finanțare pentru R.Moldova și să reevalueze Acordul de Asociere RM-UE.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților