[ X ]
PPDA cheamă CEC în judecată
13 Septembrie

Liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, și președintele grupului de inițiativă în susținerea acestuia la prezidențiale, Alexandru Slusari, au depus astăzi la Curtea de Apel Chișinău o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale, în calitate de pârâtă, și pe numele lui Marian Lupu, candidatul PDM, în calitate de intervenient accesoriu, informează CURENTUL, cu referire la un comunicat de presă.

PPDA reiterează faptul că, prin hotărârea CEC nr. 236 din 3 septembrie 2016, a fost dispusă înregistrarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova, „sfidând legea și bunul simț”.

„Astfel, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat prin hotărârea CEC nr. 113 din 18 august 2016, primirea documentelor, depuse de solicitanţi în vederea înregistrării în calitate de candidaţi la funcţia de Președinte al Republicii Moldova, se va efectua după încheierea activităţii grupului de iniţiativă de colectare a semnăturilor și până la data de 29 septembrie 2016, pe adresa: municipiul Chişinău, str. V. Alecsandri, nr.119, bir.202, după cum urmează: a) în zilele de luni până vineri, între orele 9.00 – 16.00; b) în ziua de 29 septembrie, între orele 9.00 – 17.00.

Încălcând atât propria hotărâre, cât şi legea, CEC a recepţionat documentele depuse de Marian Lupu în afara timpului legal – la data de 3 septembrie 2016, sâmbătă. Pe cale de consecinţă se constată că actele au fost recepţionate într-un interval de timp impropriu, în afara termenului instituit legal, eludându-se procedura legală stabilită. O altă hotărâre a CEC cu privire la modificarea propriului Regulament nu a fost publicată în Monitorul Oficial, așa cum stabilește legea”, a explicat PPDA.

Astfel, reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr cer instanței restituirea documentelor depuse de candidatul puterii – Marian Lupu, „deoarece acest lucru îl favorizează în mod ilegal față de ceilalți concurenți electorali”.

Totodată, conducerea PPDA mai afirmă că, CEC a reținut doar 15 mii de semnături în susținerea lui Lupu, iar peste 13 mii au foat restituite. „Art.102 alin.(1) Cod electoral permite fiecărui concurent prezentarea unui număr de semnături de maxim 25000, ceea ce presupune că CEC putea restitui doar câteva liste, care ar fi conţinut un număr de 499 de semnături, restul 25 mii CEC era obligată să le recepţioneze”, se mai spune în declarație, precizîndu-se că „nu există nicio o garanție că cele 13 mii de semnături nu au fost folosite în mod fraudulos în favoarea unor concurenți afiliați actualei puteri oligarhice”.

Reclamanții cer prin instanța de judecată verificarea tuturor semnăturilor depuse, confruntarea acestora cu cele ale altor concurenți electorali și excluderea celor care, ulterior, se repetă.

De asemenea, Andrei Năstase și Alexandru Slusari cer o transparență totală a procesului de verificare a semnăturilor, inclusiv cu participarea nemijlocită a tuturor concurenților electorali și a reprezentanților OSCE și respectarea necondiționată a rigorilor legii pentru fiecare candidat, inclusiv pentru Marian Lupu.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților