Salvatorii și pompierii din satul Copanca, raionul Căușeni, vor putea interveni mai rapid și eficient în caz de incendii și alte situații extreme, după ce postul în care activează a fost renovat și dotat cu echipament performant, transmite CURENTUL.
În acest scop, Uniunea Europeană (UE) a alocat peste 68 mii de euro prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Mai mult, sediul primăriei care găzduiește postul a fost dotat cu un sistem de încălzire pe biomasă, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
Postul de salvatori și pompieri din Copanca deservește nouă sate, cu o populație de peste 15 mii de locuitori. Patru dintre aceste localități: Chițcani, Cremenciug, Zahorna și Merenești sunt administrate de facto de Tiraspol. Salvatorii intervin în caz de incendiu, blocare în locuință, înec, accidente rutiere și multe alte situații excepționale. Echipa de intervenție trebuie să fie de gardă 24 de ore din 24, iar pentru a ajunge la locul unde s-a produs o tragedie i se acordă nu mai mult de 15 minute.
Până în 2016, cei zece angajați ai postului din Copanca erau nevoiți să se înghesuie într-o cameră de la subsolul unei clădiri administrative, care era folosită ca sală de ședințe, cameră de zi, dar și cantină. După ce stingeau un incendiu, salvatorii nu aveau unde face un duș; nu aveau sală de sport, chiar dacă e nevoie să aibă o condiție fizică bună.
În urmă cu doi ani, administrația satului a alocat câteva încăperi pentru postul de pompieri și salvatori chiar în clădirea primăriei. Totuși, noul sediu avea nevoie de reparație capitală, iar întreg edificiul – de un sistem de încălzire eficient. Suma necesară pentru a soluționa cele două probleme era nu putea fi acoperită din bugetul local. Însă, cu asistența Uniunii Europene, postul de salvatori și pompieri a fost renovat și dotat cu echipament, iar întreg edificiul primăriei a fost conectat la un sistem de încălzire pe biomasă.
De condiții mai bune create cu sprijinul UE se bucură și angajații primăriei, dar și reprezentanții ONG-urilor care își au sediul în clădirea primăriei. Investiţia totală în centrala termică pe biomasă a fost de 33 376 Euro, fonduri europene, contribuţia comunității fiind de 16 054 Euro.
Postul de salvatori și pompieri din Copanca este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.
Cristina Parfeni